עמותת ונטעת פועלת למען הגשמת חזון עיר – יער בישראל.
פרויקט ״עיר-יער ג׳סר א-זרקא״, מקדם ערכים של סביבה וקיימות, רווחה וקהילתיות,
חיבור בין אדם לאדם ובין אדם לאדמה, דרך נטיעת עצים, הקמת מרחבים ירוקים, הקמת גינות טיפוליות וחינוכיות בבתי הספר ובמוסדות שיקום והגדלת המ״ר הירוק בישוב
ליצירת איי צל, עידוד הליכתיות והפיכת המרחב הציבורי לנעים, מוצל ומיטיב.
בג׳סר א-זרקא, השוכנת על חוף הים התיכון, כ-50% מהתושבים הם ילדים ונוער מתחת לגיל 19. על כן, הפרויקט שם את בני הנוער והקהילה העוטפת, במרכז, בלב העשייה והצמיחה. ע״י מגוון פעילויות המחברות בין הילדים לאדמה, תוך שיתוף הקהילה וצוותים חינוכיים, אנו שואפים להביא לשינוי הוליסטי, המתחיל בחינוך לקיימות בבתי הספר ולאט לאט יוצר מעגלים נוספים של השפעה – על הנפש, על המשפחה, על הקהילה ובהמשך על כל המרחב העירוני.
בשלב הראשון של הפרויקט התחלנו במיפוי המרחב העירוני, הקהילות השונות והאתגרים הניצבים בפנינו. הבנו שעלינו להתחיל את העשייה ממש מהשורשים, בבתי הספר ומוסדות החינוך, על מנת לחבר את הילדים, שהם רוב התושבים בישוב, לחזק את הקהילה המקומית וליצור חיבור איטי אך מעמיק לאדמה ולסביבה. היום אנחנו בעיצומה של צמיחה, הפרויקט מעמיק שורשים, מתרחב ונוגע לאט, מקרב בין אנשים, בין אדם לאדם ובין אדם לאדמה.
ערכנו סקר בוטני והתאימה צמחייה עשירה הממוקדת בצמחיית מאכל ונוי
שולבו אלמנטים כגון ערוגות ירק, חיבור רב חושי לחווית הגינה ועוד כדי להלום את מטרות החינוך
תוכנית בתי הספר הירוקים אותה פיתחה העמותה משלבת הקמת גינות טיפוליות ותוכנית חינוך בה תכנים מעוררי השראה בנושאי סביבה וקיימות, גינון אורבני וחיבור לטבע ולאדמה. דרך התכנים מוטמעים ערכים רבים ומתקיים חיבור מיוחד המאפשר הבאת ריפוי ושיקום לילדים ולקהילה העוטפת דרך הכנסת הטבע לבית הספר, לבתים וללב הילדים והמשפחות.
התוכנית, בהשראת התוכנית הבינלאומית של סטיבן ריץ’ ובייעוץ אנשי חינוך מהבכירים בארץ – חוקרים, מורים ומומחים בתחום הסביבה והרווחה, מותאמת לצרכי הילדים בג׳סר, תוך התאמת התכנים לשלבי הקמת הגינה בכל בית ספר, שיטת לימוד יצירתית וגמישה והיקף תוכנית המותאם לבית הספר ולצוות החינוכי.
הקשר הישיר הנוצר בין הסביבה והטבע לבין הילדים – מביא גם לשינוי החברתי – סביבתי – שיקומי – דרך טיפול והעצמת הילדים הלוקחים חלק בתוכנית. הילדים עובדים ולומדים בגינה ומשתתפים בתהליכי הזריעה, הנביטה והצמיחה – כך עוברים אף הם תהליכי צמיחה אישיים ותהליכים של ריפוי ושיקום אישי המשפיעים ומהדהדים בקרב הקהילה.
העמותה הקימה עד כה 6 גינות בשישה בתי הספר בישוב, ואנו בדרך להקמת שלוש נוספות.
כך שבכל 9 בתי הספר בג׳סר א-זרקא יהיו גינות לצד תוכנית חינוכית.
בבתי הספר מופעל תוכנית חינוך בהיקף של לפחות 82 שעות חינוך שבועיות, בליווי שוטף של העמותה.
על מנת שתוכנית החינוך תהיה מקיימת ותוכל לפעול לטווח ארוך החלטנו להכשיר את צוותי החינוך הנבחרים בכל בית ספר ולהעניק להם ידע וכלים חשובים להפעלת תוכנית החינוך והגינות. בכל בית ספר נבחרו מורים עם זיקה לתחום ואלו עברו הכשרה מקיפה ומעמיקה ע״י מומחים בתחום הגינון העירוני. בהכשרה יצרנו למעשה את קהילת השינוי – קהילת המורים, הפועלת יחד בשיתוף פעולה בעבודה השוטפת בגינות, יחד עם התלמידים.
המורים מקבלים ליווי יומי ותמיכה של צוות העמותה למימוש התוכנית והרחבתה.
בעקבות שיתוף הפעולה עם המרחב להעצמת נשים שהוקם באיזור הפארק המיועד בג׳סר א-זרקא, מצאנו שתוכנית הפארק כוללת דשא סינטטי, הצללות סינטטיות וכיסוי רחב של האדמה באמצעות אבנים משתלבות. החלטנו לקחת אחריות על שטח זה ולשנות את התכנון, כך שיעמוד בסטנדרטים של פרויקט ״עיר-יער״. לצורך כך גייסנו את מיכל וקסלר, מתכננת מומחית בתחום הפרמקלצ’ר, שיצרה תוכנית חדשה יפיפייה ומקיימת שחושפת את אדמה, יוצרת הצללות טבעיות בעזרת עצים ומשלבת צמחיית ליקוט ומאכל. באופן הזה נחסכו עשרות אלפי שקלים ושולבה כמות אדירה של צמחייה.
בשיתוף עם מהנדס העיר, עברנו על תוכניות הבינוי ולקחנו חלק בתיכנון מחדש של השצ״פים – מהלך המשלב תכנון משלים ופיקוח מוקפד על ביצוע הפרויקט.
יזם אימפקט ומנהל הפרויקט
ד”ר לחינוך עם ותק של מעל 25 שנים במערכת החינוך בג’סר א-זרקא
תושבת ג׳סר א-זרקא - משקמת אקו-קהילתית עובדת בפרויקט מטעם עמותת ונטעת יחד עם הקהילה
בעל רקע עשיר בעבודה עם סביבה, צמחייה וחינוך אקולוגי
הפרויקט בתמיכת החברות השותפות במאגר הגז הטבעי ״לוויתן״
ומתקיים בשיתוף פעולה מלא עם מועצת ג׳סר א-זרקא בראשות שייח׳ מוראד עמאש,
יחד אנו פועלים להפיכת ג׳סר א-זרקא לישוב ״עיר -יער״ בישראל