ישראל גלון

אגרונום, כותב תוכן במגזין

לשיתוף

לכתבות נוספות

למה חשוב להקפיד על בחירת שתילי עצים איכותיים

אנחנו שומעים הצהרות בשפע על נטיעות המוניות ברשויות – נטיעות כמותיות שמטרתן לשפר את איכות הסביבה העירונית והכפרית ואת צידי הדרכים. נוסף לכך, בשנים האחרונות נטיעת עצים היא כלי משמעותי להתמודדות עם משבר האקלים. אין ספק שנטיעת עצים הינה דבר טוב.
תמונה של ישראל גלון

ישראל גלון

אגרונום, כותב תוכן במגזין

<< חזרה לעמוד המגזין:

מראה כללי של משתלת עצים – גידול שתילי העצים בקרקע


בס"ד
הפעם, לקראת ראש השנה תשפ"ה, ברצוני לכתוב על איכות או סטנדרט ("תקן") שתילי עצי נוי לגינון הציבורי והפרטי.
נטיעת עצים הינה נושא מדובר ביותר.

גופים רבים עוסקים במיזמי נטיעה – עמותת "ונטעת", "יוזמת האנרגיה הטובה", קק"ל, משרדי הממשלה (מיזם ההצללה) ו"מרכז הבנייה הישראלי".

השאלה שברצוני להעלות היא – האם חשוב איזה שתיל ניטע?

שתיל קטן, שתיל בינוני, שתיל גדול? האם חשוב להקפיד על איכות השתיל? האם קיים סטנדרט בנושא? ואם קיים – מדוע חשוב לשתול שתיל עץ אשר עומד בסטנדרט?

דעות רבות בנושא וברצוני להציג את דעתי.
מה קורה בטבע? בטבע, בחורש וביער, העצים מתרבים ברוב המקרים מזרעים. זרעי העץ נופלים בקרבת העץ וכאשר יש להם תנאים טובים – קרקע, לחות, הגנה מפגעים – הם נובטים, ובקצב איטי מתפתח עץ. הדרישות מעצים בחורש או בשטח פתוח שונות מדרישות ומצרכים מעצים בעיר, בכפר, ברחוב וכדומה.

בטבע – העץ יכול להתפתח על מספר גזעים, מבנה שלד העץ יכול להיות כזה שאינו מאפשר שהייה מתחתיו, וייתכנו שברי ענפים מפאת חולשתם.

בגינה, בפארק ובעיר – אנחנו מעוניינים במבנה שלד ענפי עץ חסון, כדי שהעץ יחיה שנים רבות ללא שברי ענפים. למעשה מדובר בהתאמת העץ לשימוש גנני, על מנת שנוכל להסתובב מתחתיו ברחוב, במדשאה, בגן.

בעבר היה מקובל לשתול עצים ממכלים קטנים שתכולתם 1–3 ליטרים. כך גם ניטעו מאות אלפי עצים ביערות קק"ל. היתרון בשתילת עץ קטן הוא בקליטה טובה בשטח ברוב המקרים. החיסרון הוא שברוב המוחלט של המקרים קשה לעצב את העץ למטרות גנניות. הדבר מחייב אנשי מקצוע ברמה גבוהה – גוזם מומחה, אילנאי, גנן מנוסה מאוד. המציאות בשטח בארץ ואף בעולם הוכיחה שנטיעות עצים קטנים אינה מובילה לתוצאות המצופות. שלא לדבר על האכזבה מתמותת עצים אלו, עקב הקושי בהתמודדות עם תנאי סביבה עירוניים.

מצב זה הוביל אותנו כבר בשנת 1993 לכתיבת תקן לשתילי עצים וצמחים. סטנדרט זה עוסק באיכות שתילי העצים, בבריאותם, במצב מערכת השורשים, במבנה שלד העץ ובכמות הענפים.
מרגע הגדרת הסטנדרט לשתילי ולעצי נוי, כל מכרזי הגינון הציבורי בישראל נדרשים לפעול לפיו.

רוב משתלות הייצור של צמחי גן הכריזו על כך שהשתילים המיוצרים אצלם עומדים בתנאים ובאיכות שבסטנדרט.
בפועל – ברוב המקרים אין עמידה בדרישה זו. הסיבה המרכזית לכך היא העלות הגבוהה. עלות שתילים העומדים בסטנדרט גבוהה בכ – 20% מעלותם של שתילים ברמה נמוכה. מאחר שרוב עבודות הגינון הציבורי מבוצעות היום על ידי קבלנים, ומכיוון שהתחרות לצערנו מתבססת בעיקרה על מחיר ולא על איכות העבודה, מתקשים הקבלנים ומחלקות הגנים לעמוד בדרישות האיכות של העצים והשתילים.
סטנדרט שתילי העצים עוסק באיכות השתיל אותו אנו קונים מבחינת בריאות השתיל, ממדיו, צורת עיצובו, וכמובן בזיהוי מדויק של הצמח מבחינת המין או הזן. נוסף על כך הסטנדרט מאפשר יצירת שפה אחידה וברורה בין השתלן, הקבלן והגנן – למזמין. בין אם הוא רשות או בעל גינה פרטית.

רוב צמחי הגן מגיעים למופע משמעותי לאחר שנה עד ארבע שנים מרגע שתילתם. צמחים עשבוניים חיים שנים בודדות, ותוחלת חייהם של שיחים מעוצים יכולה להיות 10–30 שנים. אף על פי שמיני שיחים רבים יכולים לחיות עשרות שנים (אלת המסטיק, מורן החורש, מיני בן עוזרר, מיני פיטוספורום ועוד), מקובל להחליף שיחים בקלות יחסית בגן מתבגר עקב אי התאמה, מטרדים, תחזוקה רבה, הצללה, שינוי טעם בעלי הגן ועוד.
לעומתם, עצים ניטעים לעשרות שנים ולדורות. עץ צעיר הנשתל בגן הציבורי או הפרטי יגיע לאפקט משמעותי רק לאחר כעשר שנים ואף יותר. תרומתו המשמעותית לסביבה ולנוף תחל לאחר כעשרים שנה, וככל שהעץ יהיה בוגר וגדול יותר כך השפעתו תהיה משמעותית יותר. פתגם סיני אומר: "דור אחד שותל עץ, דור אחר נהנה מהצל". ואף יאנוש קורצ'אק המחנך הדגול אמר: "הדואג לימים זורע חיטים, הדואג לשנים נוטע עצים, הדואג לדורות מחנך אנשים".

העצים בגן אינם גדלים במקומם הטבעי ויש צורך להתאימם לסביבה הגננית. יש לעצבם כך שיוכלו להתאים לאתר בו הם נטועים כעצי רחוב, כעצי מדשאה, בגינה ביתית ועוד. בגינון, אנו רוצים לעצב את מבנה שלד ענפי העץ כך שיהיה חסון ויוכל לחיות שנים רבות ללא הישברות של ענפים, וכך שהענפים יפנו לכל רוחות השמים ויתאימו למעבר אנשים תחתם ולצורכי בעלי הגן.

החלפת עצים בגן אינה דבר מקובל ונעשית רק לעיתים רחוקות ונדירות.
גידול של עץ בגן מחייב מקצועיות רבה הן בעיצוב מבנה השלד בשנים הראשונות לגידולו והן בטיפול בו בבגרותו. כל שבר בענף עלול – נוסף על הנזק המיידי – לגרום ליצירת פצע, שדרכו עלולים לחדור ריקבונות שיקצרו באופן משמעותי את חיי העץ.

לכן יש חשיבות רבה בבחירת מין העץ ובאיכות השתיל. שתיל עץ שעונה על חמשת מדדי הסטנדרט שיפורטו בהמשך, הוא בעל פוטנציאל גבוה לגדול ולהפוך – תחת טיפול נכון – לעץ בריא ומאריך חיים, המתאים לצורכי הגן.



סטנדרט העצים מורכב מחמישה מדדים עיקריים:
(הסטנדרט עוסק בעיקר במיני עצי העלים המעוגלים – סיגלון חד עלים, פנסית דו נוצתית, מיני מיש, חרוב מצוי, מיני מילה, זית ועוד, ופחות בעצים מחטניים בעלי נוף צירי פירמידלי – מיני אורן, ארז, ברוש ועוד):

  • גובה כללי של העץ
  • קוטר בית השורשים ונפחו
  • גובה הזרוע הראשונה מהקרקע
  • קוטר הגזע בגובה 20 ס"מ מפני הקרקע
  • מרחק של לפחות 60 ס"מ בין מספר ענפי שלד העץ

בעץ העונה לסטנדרט חייבים להתקיים כל חמשת התנאים. מידע נוסף מורחב ניתן לראות (כאן) בדפון העוסק בנושא ומתפרסם באתר שירות ההדרכה והמקצוע. (שה"מ, 2016). הגדרת סטנדרטים ("תקנים") לשתילי עצים לגננות ולנוי.

נוסף לכך יש מספר נושאים כלליים שיש לבדוק ברכישת עץ נוי צעיר:

  • ניקיון מפגעים
  • מחלות ומזיקים נראים לעין
  • ניקיון מעשבים רב שנתיים במצע הגידול
  • גזע ללא זיזים וללא פצעי גיזום
  • פצעי גיזום של ענפים צדדיים לא עולים על ס"מ אחד. אם יש פצע גדול יותר – עליו להיות מוגלד וסגור
  • סימון מדויק של שם העץ הכולל את שם המין ואת שם הזן, במקרה שמדובר בזן מריבוי אל מיני
  • ברכישת עץ מורכב – הקפדה על שם הזן ועל הרכבה בעלת איחוי (חיבור) יפה



סדרת תמונות על איכות שתילי העצים בבדיקה מקרוב:


מקובלים היום במשתלות מספר גדלים אופייניים, אציין לגבי חלק מהם את האיכות הנדרשת בסטנדרט.
טבלת הגדלים עבור שתילי עצים לנוי:

כינוי הגודלנפח בית השורשים [מ']קוטר גזע בגובה 1.3 מ'מספר ענפי שלד במרחק 60 ס"מגובה כללי מינימלי [מ']
גודל 80.4/0.4/0.44-5 ס"מ23-3.5
גודל 90.5/0.5/0.56.3-7.52-33.5-3.8
גודל 100.6/0.6/0.69-103-44-4.3


בגינון ציבורי הגודל המקובל בדרך כלל לשתיל הוא 8. בגינון פרטי שותלים במקרים רבים שתילים שגודלם 9 או 10, לעיתים אפילו 11. האמת היא שהסיבה העיקרית לכך היא נראות, העונה לרצון הלקוח – לקבל שתיל גדול. ואכן, עץ שגודלו 9 או 10 נראה גדול ומרשים יותר מעץ שגודלו 8. מבחינה מקצועית אין ספק ששתילת עץ שגודלו 8 גם בגינון הפרטי מספיקה בהחלט. מאחר שבתנאי גידול טובים – הכוללים השקיה סדירה, תמיכה, דישון בדשן אורגני או כימי ועיצוב מקצועי על ידי הגנן – יתקבל תוך שנה עץ איכותי שאף יעקוף בממדיו את העץ הגדול שנקנה במשתלה. העץ הקטן מתאקלם ומסתגל טוב יותר לתנאי הגן החדש בו הוא נשתל.

איך נקפיד על איכות השתיל בגינון ציבורי ואיך בגינון פרטי?
בגינון הציבורי יש מפקחים שזו עבודתם. תפקידם במהלך מכרז הביצוע לוודא שאכן יש במשתלה שתילי עצים העונים לאיכות הנדרשת, ושהם אכן הוזמנו על ידי הקבלן. מומלץ מאוד לצאת במכרז משתלות, ובכך לוודא את הכנתם של עצים איכותיים לפרויקט. בזמן השתילה על המפקח לבדוק את שתילי העצים שהגיעו, ושהם עומדים בכל הקריטריונים. שתילים שאינם מתאימים לא יישתלו ויוחזרו למשתלה.
מה יעשה בעל הגינה הפרטית? ראשית יוודא שהגנן ששותל את העצים יודע מהי האיכות הנדרשת. אפשר להראות לו את המאמר/הדפון ואת האיור, ולבקש ששתילי העצים יעמדו בגדלים הנדרשים בסטנדרט – 8, 9, 10. לאור בקיאותו של בעל הגינה – היודע בעצמו לבדוק את המדדים – ירצה הגנן להביא לגינה עץ איכותי העומד בסטנדרט.

ומה לגבי המחיר? האם כדאי לשלם יותר עבור עץ שעומד בסטנדרט? התשובה היא כן. רוב בעלי המשתלות טוענים שהם יכולים לגדל שתילי עצים, העונים על כל דרישות האיכות כפי שהן מופיעות בסטנדרט.
מכיוון שלשם כך עליהם להקפיד על נושא עיצוב וגיזום העץ – דבר המחייב כוח אדם מקצועי ביותר – מחירו של שתיל איכותי יהיה גבוה ב – 20%–30% ממחירו של שתיל שאינו עומד בדרישת האיכות.
לדוגמה: מחיר שתיל עץ שגודלו 8 יהיה כ – 200 ₪ בממוצע. לעומתו מחיר שתיל עץ איכותי שגודלו 8 יהיה כ – 250–300 ₪. (כל הערכות המחירים הינן דוגמאות בלבד. התמחור הסופי מותנה בפרמטרים שונים כגון מין העץ, האם המכירה היא לסיטונאים/לגנן בודד).

לדעתי זה הכרחי ושווה. שתיל איכותי של עץ ייתן לנו בעתיד עץ מוצלח יותר, בריא וקל לעיצוב, שיחיה שנים רבות. נוסף על כך, עלות העצים בפרויקט גנני פרטי או ציבורי הינה רק חלק לא גדול מעלות הפרויקט, והשפעתה על הפרויקט גדולה. לכן, כדאי לדרוש בכל גן חדש עצים איכותיים.

לסיכום, הקפדה על איכות שתילי העצים תסייע לנו לקדם את עצי הנוי בארצנו, כך שיתנו מענה לצורכי בעל הגן, יהיו נוחים להמשך עיצוב ובניית שלד העץ, ויחיו שנים רבות ללא פגעים וללא ושברים.

לפני כחודש ביקרתי בשתי משתלות איכותיות ביותר – משתלת הוכברג במושב בצרון ומשתלת אילן במושב נווה מבטח. הסיור התקיים במסגרת מכרז לנטיעת עצים בתחומי הרכבת הקלה בירושלים, בו זכו שתי המשתלות. מדובר בעצים שיינטעו כעבור כשלוש שנים מרגע הזכייה במכרז. הסיור נועד לבחון את איכות שתילי העצים ואת אופן גידולם במשתלה, במטרה לקבל שתילי עצים העונים לקריטריונים של שתילים שגודלם 8 או 9. השתתפו בסיור נציגי חברת "מוריה" המבצעת את העבודה ומפקחי הפרויקט.

זו ההזדמנות לשבח את שתי המשתלות על הסטנדרט הגבוה בגידול שתילי עצים מכל הגדלים. משלב השתיל הצעיר ועד שלב העץ הבוגר. אני מציע לכל קוראי הכתבה להגיע לביקור מסודר ומתואם במשתלות אלו, ולהנות מחוויה מקצועית ואיכותית של שתלנות עצים ארץ ישראלית.
במשתלות קיימים מגוון מינים וזנים של עצים המתאימים לגינון ציבורי ולגינון פרטי. כמו כן ניתן למצוא במשתלות אלו עצים בעלי שלד הבנוי ממספר גזעים, ועצים שענפי השלד שלהם צומחים בגבהים שונים (עצי כליל החורש ועצי לגרסטרמיה הודית, שפריחתם צבעונית ומגוונת).

קרדיט לתמונות – ישראל גלון.
תודה רבה למעין דרורי ארז – על העריכה הלשונית.


על מנת לממש את חזון עיר-יער בישראל שמנו לעצמנו יעד – נטיעה של 100 אלף בחמש השנים הבאות!
הצטרפו למבצע הנטיעות העירוני הגדול של ישראל בקישור זה

שתפו את הכתבה

כתבות מומלצות

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

הירשמו עכשיו לניוזלטר הכי שווה בסביבה וקבלו: מגזין עיר יער כל חודש, הזמנה לפעילויות עיר יער, ועוד הפתעות!

תודה על ההרשמה!

צירפנו אותך לניוזלטר של ונטעת.

שלחתנו לך מייל ראשון – יש סיכוי שהוא הגיע לתיקיית הספאם או תיקיית ‘מכירות’ בג’ימייל.
כדי לקבל את המיילים העתידיים שלנו אנחנו מזמינים אותך להעביר את המייל לתיקייה הראשית, עושים זאת כך:

רוצה לנטוע עצים עם כמה אגורות?

מעגלים לטובה לקידום פרויקטים סביבתיים וחברתיים

דילוג לתוכן