יערה בן עמי

גננית מוסמכת בקנדה האטלנטית

לשיתוף

לכתבות נוספות

גינון חורף והכנות לאביב | מדריך מקיף

הסתיו בעיצומו, וזה בדיוק הזמן להתחיל לעבד את גינת החורף והאביב – לגינות באזורים בעלי אקלים מתון אפשר ליהנות מגינה פורחת ומניבה בחורף- מה שדרוש הוא תכנון נכון והכנה מוקדמת. בין אם אתם גננים מנוסים או מתחילים, המדריך הזה יעזור לכם להפוך את גינתכם לירוקה ופורחת לאורך זמן
תמונה של יערה בן עמי

יערה בן עמי

גננית מוסמכת בקנדה האטלנטית

<< חזרה לעמוד המגזין:


אזורי אקלים
לפני שנתחיל, חשוב להבין את מושג אזורי האקלים. אזורי אקלים מחולקים לפי הטמפרטורות הממוצעות הנמוכות ביותר באזור. אזור אקלימי 9, למשל, מתאפיין בטמפרטורות מינימום של 7°- עד 1°- צלזיוס.

ישראל מתאפיינת בחלוקה ל-3-4 אזורי אקלים עיקריים: אזורים כמו מישור החוף והנגב המערבי נחשבים לאזור 10 או 11, בעוד שאזורים הרריים כמו ירושלים והגליל העליון יכולים להיחשב לאזור 9 או אפילו 8. ניתן למצוא מפות אזורי אקלים מפורטות באינטרנט או להתייעץ עם משתלה מקומית לגבי האזור הספציפי שלכם.

אם אתם גרים באזור אקלימי 9 ומעלה, סביר להניח שתוכלו לגדל בקלות יחסית גידולים עמידים לקור בעונת החורף וליהנות מיבול הגינה שלכם במהלך החורף והאביב. באקלימים קרים יותר, עלינו לעשות כמיטב יכולתנו לגדל את אותם גידולים בעונות הקצרות של האביב והסתיו, ולעתים קרובות אנו מאחרים – או שהאביב מסתיים מהר מדי והצמחים שלנו סובלים מהחום של סוף האביב או הקיץ, או שהסתיו מסתיים מהר מדי והצמחים שלנו קופאים. אם אין לכם קרה קשה, אין חסרונות – עונת החורף היא הזמן המושלם לנסות צמחים שאינם סובלים חום.

כמה דברים שכדאי לזכור:

שמש
הקפידו לשתול את גינת החורף שלכם בשמש מלאה, שכן באופן טבעי החורפים פחות שטופי שמש וכוללים ימים גשומים ומעוננים רבים. הקפידו למקסם את המיקום הנבחר, על ידי בחירת מקום שמקבל לפחות 6-8 שעות חשיפה לשמש. נכון, ימים מעוננים עדיין יגיעו, אבל אתם רוצים לנצל באופן מלא את הימים השמשיים כשהם מגיעים.

צמחים רבים מעדיפים טמפרטורות קרירות יותר וגודלו באופן מסורתי בעונת החורף. הבעיה הנפוצה ביותר היא "הפרחה" – פריחה והבשלת זרעים מוקדמת מדי, המשאירה את התוצרת הראויה לקטיף קטנה מדי או בלתי שמישה.

מצליבים
זה כולל את כל חברי המין Brassica oleracea – ברוקולי, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים וקולרבי. אלה גדלים הכי טוב בטמפרטורות נמוכות יותר – סביב 10-15 מעלות צלזיוס, אחרת הם עלולים להפריח. לדוגמה, צמח ברוקולי אמור לפרוח, אבל אם הצמח לא מגיע לגודל מסוים קודם, ראשי הפרחים יהיו קטנים מאוד. בעונת החורף לצמחים יש מספיק זמן להגיע לגודל מלא לפני שהם מתחילים לפרוח, מה שמביא לראשי ברוקולי גדולים, וכן לניצני צד שממשיכים לגדול אחרי הקטיף הראשוני.

עלים ירוקים
תרד וחסה גדלים הכי טוב בטמפרטורות קרירות. תרד מפריח בקלות רבה בטמפרטורות מעל 20 מעלות צלזיוס ולפעמים יכול לגדל מעט מאוד עלים רק כדי לפרוח מיד. חסה יכולה להפוך מרה מאוד כשהיא מתחילה לפרוח והעלים שלה גדלים צרים יותר.

עשבי תיבול
עשבי תיבול רבים כמו שמיר וכוסברה ממהרים להפריח בטמפרטורות חמות, ואף על פי שהפרחים שלהם אכילים, עדיין תסיימו עם הרבה פחות צמיחה עלוותית הניתנת לקטיף אם הצמח משתמש באנרגיה שלו כדי לייצר פרחים וזרעים.

גידולי שורש
שורשים רבים מעדיפים טמפרטורות קרירות יותר וגדלים הכי טוב בעונה הקרירה. דוגמאות כוללות גזרים, סלק וצנוניות. בעוד שגזרים וסלק יצטרכו את רוב העונה כדי להגיע לגודל המתאים לקטיף (לפחות 60-70 ימים לרוב הזנים), צנוניות הן מהירות במיוחד, עם זנים מסוימים שאפשר לקטוף תוך 3 שבועות בלבד. צנוניות גם יפריחו בטמפרטורות חמות, אבל תרמילי הזרעים שלהן אכילים וטעימים!

פרחים
בדרך כלל אנחנו שותלים פרחים כדי להזמין מאביקים לגינה שלנו, אבל רוב תוצרת גינת החורף שלנו לא דורשת האבקה מכיוון שהפרי אינו החלק הרצוי. עדיין, צמחים פורחים, כמו אמנון ותמר, אפונה ריחנית ולוע הארי, יכולים להוסיף צבע וריח לגינת החורף שלכם. אלה גדלים הכי טוב בעונה הקרירה, מכיוון שלאחר מכן הם עלולים להיות מותשים מהחום.

אדמה
אם אתם מתכוונים לגנן במהלך עונת הגשמים באזורכם, ניקוז טוב הוא חובה. בעוד שניקוז טוב חשוב לכל הגינות, יש לקחת בחשבון שהגשם הוא גורם קריטי. כפי שאנחנו לא רוצים להסתמך על גשם להשקיית הצמחים שלנו, אנחנו גם לא יכולים לסמוך על זה שהוא יפסיק לפני שהגינה שלנו מוצפת לחלוטין. אם האדמה שלכם מכילה הרבה חרסית או מהודקת, היא עלולה להיות רוויה במי גשמים, משאירה מעט מאוד מקום לאוויר בחללים שלה. ללא אוויר לשורשים פירושו שהשורשים עלולים להיחנק ולמות, וזה גורם לנזק רב לצמחים. גידולי שורש נמצאים בסיכון כפול במקרה זה, מכיוון שהחלק שרוצים לקטוף הוא החלק שתאבדו כתוצאה מרקבון.
הקפידו להגביר את הניקוז של האדמה שלכם על ידי הוספת הרבה חומר אורגני שיגביר את יכולת האדמה להחזיק הן מים והן אוויר, עם היתרון הנוסף של הוספת חומרי הזנה לצמחים שלכם.

הכנת הערוגות לשימוש מוקדם באביב (למקומות קרים) ולחורף (למקומות יבשים וחמים)
אם גינת אביב/חורף חשובה לכם, ודאו שהיא תהיה מוכנה היטב מראש! לצפות להתחיל לחפור ולהקים גינה חדשה בתחילת העונה- היא דרך בטוחה להיות מאחור ולהחמיץ חלק מהגינון החשוב במזג אוויר קריר. להבטיח שהערוגות מוכנות לפעולה זו דרך אחת לנצל את מזג האוויר הקריר של עונת המעבר עבור כמה גידולים סובלי קור כמו תרד, צנוניות ומצליבים. אם הגינה שבה אתם רוצים לשתול החורף הזה עדיין לא עובדה או הוקמה, קחו את הזמן לעשות זאת בסתיו, לפני שמתחילים הגשמים או באזורים גבוהים- לפני שהאדמה קופאת. הוספת חומר אורגני לאדמה בסתיו תהיה יעילה לשיפורה, למרות שקצב הפירוק מאט לקראת החורף. החומר האורגני יתפרק לאט במהלך החודשים הקרירים ויהיה מוכן להוסיף חומרי הזנה לצמחים הגדלים שלכם- ברגע שמזג האוויר יתחמם שוב.

אם הגינה שימשה כל הקיץ לגידול יבולי קיץ, הסתיו הוא הזמן להסיר כמה שיותר מהשאריות והצמחים המתים או הגוססים; זה הכי קל לעשות אחרי הכפור הראשון כשהצמחים מתים (במידה ויש קרה באזורכם). הכי טוב להסיר את כל הצמחים הקודמים, במיוחד אם חוויתם בעיות עם מזיקים או מחלות בגינה שלכם. הסרתם תבטיח שנבגים וחרקים לא יוכלו לשרוד את החורף בצמחים שלכם ולהיות מוכנים לסבב נוסף של התקפה בשנה הבאה. אם אין לכם חששות ממזיקים ופתוגנים כאלה, אתם מוזמנים להפוך לקומפוסט את פסולת הגינה שלכם לשימוש בשיפור האדמה שלכם בשנה הבאה.

התאמה לאקלים הישראלי
בארץ, החורף הוא עונה מתונה יחסית, עם טמפרטורות ממוצעות שנעות בין 6°C ל-15°C ברוב אזורי הארץ. זה מאפשר גינון חורף פורה במיוחד.

גיזום צמחים נפוצים בארץ:

  1. הדר: גזמו בסוף החורף, לפני הלבלוב באביב.
  2. רימון: גזמו בסתיו לאחר נשירת העלים.
  3. גפן: גזמו בסוף החורף כשהצמח רדום. זה גם זמן מצויין לקשור ולהדלות את הגפנים להכינם לעונת הצמיחה.
  4. ורדים: גזמו קלות בסוף החורף להסרת ענפים מתים או חולים. 
  5. לנטנה: גזמו בסוף החורף לעיצוב הצורה ולעידוד צמיחה באביב. 
  6. בוגנוויליה: גזמו בסוף הסתיו לאחר סיום הפריחה העיקרית.


זכרו כי הגיזום הסתווי בישראל צריך להתחשב בעובדה שהחורף הוא עונת הצמיחה העיקרית לרבים מהצמחים, בניגוד לאזורים קרים יותר (שאז מדובר על האביב).

חיפוי וכיסוי להגנה נוספת
למרות שבישראל לרוב אין צורך בהגנה מפני קרה קשה, חיפוי יכול להיות מועיל- הוא עוזר לשמור על לחות בקרקע ולווסת את הטמפרטורה. בנוסף, הוא מסייע במניעת עשבים שוטים.

ניתן להשתמש בחומרי חיפוי כגון:

  • קש
  • שבבי עץ
  • עלים יבשים
  • קומפוסט גס

שתילת פקעות הפורחות באביב
הסתיו הוא הזמן להטמין פקעות של פרחי אביב מוקדמים כמו צבעונים, נרקיסים ויקינתונים. אלו יש לשתול בסתיו כדי לאפשר תקופת צינון- הנחוצה למתן המופע הטוב ביותר שלהם באביב המוקדם, לפני שרוב הצמחים יוצאים מתרדמת החורף. בישראל, פקעות אילו לא יקבלו את תקופת הצינון הנחוצה, ולכן מומלץ לאחסן אותן במקרר למשך 6-8 שבועות לפני השתילה. חשוב לאחסן אותן בנפרד מפירות כגון תפוחים, שעלולים לקלקל את הפקעות. 

פקעות נוספות המתאימות לאקלים הישראלי כוללות כלניות, נוריות ורקפות. אלו לא צריכות זמן קירור וניתן לשתול אותן כשמזג האוויר מתחיל להתקרר. 

פקעות אלו הן דרך נהדרת להוסיף ריגוש לגינה שלכם כשעדיין מוקדם מדי לרוב הצמחים, ורבים מהם יכולים לשמש גם כפרחי קטיף ראשונים של השנה מהגינה.
שימו לב: ניקוז מאוד חשוב עם פקעות מכיוון שהן סובלות מעודף מים שעלול לגרום לשורשיהן להרקב. 

הטמנת שום
השום הוא אחד הגידולים האהובים והקלים לגידול בגינה הביתית. הזמן האידיאלי להטמנת שום הוא בסתיו, בין אוקטובר לדצמבר.

שתילת שום היא פשוטה יותר ממה שאתם עשויים לחשוב – כל שן תגדל לראש שלם, פשוט הפרידו ושתלו. ניתן להטמין אותן די קרוב זה לזה, מרווח של 10-15 ס"מ מספיק, כך שאתם יכולים לדחוס די הרבה שום במרחב גינה קטן, ובעונה שבדרך כלל לא הייתם משתמשים בה!

בארץ, מרבית זני השום הם מהסוג "רכים" (Softneck), אך ניתן למצוא גם זנים "קשים" (Hardneck). עם שום קשה-צוואר, איתו מקבלים, לא קציר אחד, אלא שניים! בסוף האביב כל צמח שום יגדל קנוקנת, שהיא גבעול פריחה (או ניסיון לאחד) שהם לגמרי אכילים וטעימים, להוספת טעם השום לארוחות שלכם בזמן שאתם מחכים שהשום שלכם יהיה מוכן לקציר.

שתילת שום ממאוד מספקת, אז אם אתם נהנים לאכול שום, בהחלט נסו להטמין כבר עכשיו!

זכרו, גינון הוא תהליך של למידה והתנסות. התאימו את העצות הללו לתנאים הספציפיים של הגינה שלכם ואל תהססו לנסות דברים חדשים. בהצלחה בגינת החורף שלכם!

קרדיט לתמונות: יערה בן עמי.


עמותת ונָטַעְת פועלת להגשמת חזון עיר-יער בישראל להפיכת הערים בישראל לירוקות, מוצלות ומיטיבות.  אחד מהדברים העיקריים שאנחנו עושים בעמותה הוא לקרב בין אדם לאדם ובין אדם לסביבה לחצו כאן לקבלת מידע נוסף.

שתפו את הכתבה

כתבות מומלצות

ט״ו בשבט – נוטעים תקווה

ט"ו בשבט הוא חג עתיק ועמוק במשמעותו ביהדות, הנושא בחובו שכבות רבות של משמעות רוחנית,

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

הירשמו עכשיו לניוזלטר הכי שווה בסביבה וקבלו: מגזין עיר יער כל חודש, הזמנה לפעילויות עיר יער, ועוד הפתעות!

תודה על ההרשמה!

צירפנו אותך לניוזלטר של ונטעת.

שלחתנו לך מייל ראשון – יש סיכוי שהוא הגיע לתיקיית הספאם או תיקיית ‘מכירות’ בג’ימייל.
כדי לקבל את המיילים העתידיים שלנו אנחנו מזמינים אותך להעביר את המייל לתיקייה הראשית, עושים זאת כך:

רוצה לנטוע עצים עם כמה אגורות?

מעגלים לטובה לקידום פרויקטים סביבתיים וחברתיים

דילוג לתוכן