עמותת ונטעת

ליצירת עיר יער

לשיתוף

לכתבות נוספות

עמותת ונטעת

סיפורה של גינה שיקומית וקהילתית

איך נוצר המקצוע משקם אקו קהילתי, מה הוא עשה בשנה האחרונה במוסד אור שמחה והזמנה להצטרף אלינו לצוות הגדל בעמותה.
תמונה של עמותת ונטעת

עמותת ונטעת

ליצירת עיר יער

משקם אקו קהילתי | קוים לדמותו

המשקם האקו-קהילתי פועל מתוך מוסד שיקום ורותם את הדיירים, את תושבי האזור בכדי לטפח את האדמה. כך הוא מזין את השכונה במזון בריא, מספק צמחי מרפא, ומייצר מרחבים ירוקים חיוניים היוצאים מכותלי המוסד ומביאים התחדשות תרבותית וסביבתית לשכונה כולה.

תארו לעצמכם שהגינה של מוסד השיקום היא גינה קהילתית של השכונה – דיירי המוסד והתושבים מגדלים ביחד מזון בריא, יוצרים תרבות מקומית ייחודית וכך מפתחים חוסן וגיבוש הקהילתי.
במוסדות גריאטריים קמים פרויקטים משותפים יחד עם גני הילדים מהשכונה ובשיתוף תנועות הנוער, וכך הדורות השונים נפגשים סביב עבודת האדמה.
בפנימיות נערים ונערות מתנסים בהכשרות מקצועיות בתחום החקלאות העירונית בשיתוף בתי עסק מקומיים שמאמצים אותם כיזמים סביבתיים צעירים.
במוסדות הפסיכיאטריים מתקיימות סדנאות בגינה עם צעירי השכונה ודיירי המוסד יחדיו חוגגים את החיים ואת הבריאות הנפשית שמגיעה מהמפגש האנושי והעבודה המשותפת באדמה ובטבע.
כך הגינות הופכות למוקדי התחדשות תרבותית, קהילתית וסביבתית המחברות בין דיירים, תושבים ואוכלוסיות שונות בשכונה.

קצת על התהליך שקרה בשנה האחרונה בכפר חב"ד עם ניצן בן טובים, משקם אקו קהילתי:
הגינה נמצאת בתוך פנימיית "אור שמחה" אשר נמצאת בכפר חב״ד, ילדים אלו יצאו מהבית עקב חוסר יכולת של משפחתם לענות על צרכיהם. המוסד מציע טיפול 24 שעות ביממה, ושם דגש על טיפול בבעיותיהם הרגשיות וההתנהגותיות של חניכיו. המטרה של הגינה להוות סביבה מאפשרת ופורה לטיפול רגשי.

'סביבה מאפשרת' לפי ויניקוט צריכה להיות סביבה מחזיקה, מציידת ומאפשרת מימוש. לכן בכדי שהמטופלים יוכלו לעבוד על ההיבטים הרגשיים איתם הם מתמודדים, הגינה צריכה להכיל את התכונות הללו והמטפל צריך להיות בעל יכולות אלו. הגינה הטיפולית היא מרחב המציע סביבה לא שיפוטית שבה אנשים יכולים להתנסות, לקחת סיכונים ולחוות שינוי אישי. כל זאת דרך גידול ירקות, עשבי מרפא ועוד.

הקמת הגינה הטיפולית בכפר חב״ד הצריכה שינוי משמעותי בתפיסת המרחב, הגינה נחשבה האיזור המוזנח של הפנימייה, לכן הבאנו הרבה רסק גזם, קומפוסט ואבני מדרך בכדי לייצר שינוי בתפיסת המקום. בהמשך יצרנו את הכניסה, שתלנו עצי פרי ונוי בכדי לייצר גם לטווח הרחוק שינוי, הקמנו ערוגות של ירקות בכדי לאפשר התנסות קצרת מועד שתזמן הצלחות או כשלונות, הקמנו פינת ישיבה שנוכל להתחיל ולסיים בה את המפגשים ולדבר על כל הדברים שקורים לנו במפגשים. הקמנו חממה שתאפשר לנו לבצע ייחורים בצורה טובה יותר ומספקת סביבה נעימה יותר לצמחים או למטופלים הזקוקים לה. וגם שתלנו פקעות בכדי לקבל פריחה שתפתיע אותנו.

כיום יש בגינה 2 קבוצות קבועות המונות 4-5 משתתפים שמתמידים בהגעתם למפגש השבועי. כמו כן ישנם חניכים רבים שמצטרפים לעבודות ההקמה והתחזוקה באופן ספונטני יותר בגלל קושי בהתחייבות. לכן, המטרה המרכזית היא ליצור קבוצה גדולה יותר של משתתפים קבועים בפעילות בגינה.

על עמותת ונטעת ותנועת עיר יער
עמותת ונטעת קמה כדי להגשים את חזון "עיר יער" – להחזיר את הטבע לעיר, לחבר קהילות, להגביר מודעות סביבתית, לשפר המגוון הביולוגי ולייצר חקלאות עירונית.
לשם כך הקימה את תנועת "עיר יער" היוצרת פרויקטים חברתיים-אקולוגיים בערים, בשיתוף אזרחים, גופים עסקיים, רשויות מקומיות ותנועות נוער.

פרויקט ה-100
זהו פרויקט אקולוגי-קהילתי-טיפולי, העוסק בהקמה של 100 גינות טיפוליות ב-100 מוסדות שיקום בפריסה ארצית למגוון אוכלוסיות כמו: נוער בסיכון, קשישים, מתמודדי נפש, נפגעות ונפגעי אלימות ואלימות מינית ועוד.
מטרותיו: לקרב בין קהילות באמצעות עבודה באדמה, ולהפוך את הריפוי בעזרת הטבע לכלי טיפולי ושיקומי נפוץ.
ריפוי אדם קשור לריפוי קהילתו וגם לזו של סביבתי – המערכת האקולוגית. הפרויקט יוצר מהלך הוליסטי של חיבור קהילות לעבודת שיקום האדמה והמערכות הטבעיות.
כיום, גינות במוסדות מנוהלות על ידי קבלנים חיצוניים ללא מעורבות של דיירים.

שיקום בסביבת אדמה ומרחבים ירוקים
מחקרים רבים הוכיחו שסביבה ירוקה מקצרת זמני ריפוי, משפרת קוגניציה, בריאות נפש, לחץ דם ופעילות גופנית. עבודה באדמה מגבירה שמחה, חוכמה ומורידה סיכון לאסטמה עד 50%. כך היא מקלה על השתלבות עתידית ומשפרת תהליכי ריפוי. רבים ממוסדות השיקום סובלים מחוסר במרחבים ירוקים.

משקם אקו-קהילתי
כדי להוביל את הפרויקט, העמותה יצרה את תפקיד "המשקם האקו-קהילתי"- המשקם של האוקולוגיה השכונתית פועל מתוך המוסד השיקומי – עם כל המשאבים שלרשותו – רותם את הדיירים, התושבים, האדמה והצוות המקומי – כדי לטפח ולפתח את המשאב היקר לנו ביותר – האדמה – וכך הוא מזין את השכונה במזון בריא, צמחי מרפא, ויער שוקק חיים שלאט לאט יוצא מכותלי המוסד ומכסה את השכונה כולה בהתחדשות תרבותית וסביבתית.
זהו תפקיד מפתח המתאים לאנרגיה מאד ייחודית של אנשים, מוזמנים להמשיך לקרוא את הגדרת התפקיד המלאה כאן בעמוד המשרות.

שתפו את הכתבה

כתבות מומלצות

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

הירשמו עכשיו לניוזלטר הכי שווה בסביבה וקבלו: מגזין עיר יער כל חודש, הזמנה לפעילויות עיר יער, ועוד הפתעות!

תודה על ההרשמה!

צירפנו אותך לניוזלטר של ונטעת.

שלחתנו לך מייל ראשון – יש סיכוי שהוא הגיע לתיקיית הספאם או תיקיית ‘מכירות’ בג’ימייל.
כדי לקבל את המיילים העתידיים שלנו אנחנו מזמינים אותך להעביר את המייל לתיקייה הראשית, עושים זאת כך:

רוצה לנטוע עצים עם כמה אגורות?

מעגלים לטובה לקידום פרויקטים סביבתיים וחברתיים

דילוג לתוכן