שי אטיאס

אזרח עיר יער, מנכ"ל משותף וממייסדי העמותה

לשיתוף

לכתבות נוספות

עמותת ונטעת

כיצד עצים מדברים בינהם

האמת המפתיעה מאחורי תקשורת היער, האינטרנט של הטבע. היער הוא הרבה יותר ממה שרואים. מתחת לקרקע, איפה שעצים מעבירים אינפורמציה אחד לשני, מתרחש הקסם המרהיב הגדול ביותר שהטבע ידע.

שי אטיאס

אזרח עיר יער, מנכ"ל משותף וממייסדי העמותה

לא מאמינים? תתחילו לקרוא 🙂

העצים הכי גבוהים ביער, הם המפתח שלנו לפיצוח הסוד המפתיע הזה, מכיוון שהם כה גבוהים, גדולים, ותופסים שטח פנים רחב, יש להם גישה גדולה יותר לאור השמש, ובאמצעות תהליך הפוטוסינתזה הם מייצרים יותר סוכר ממה שהם צריכים בשביל לחיות.

אך העצים לבדם לא היו יכולים לדבר אחד עם השני ללא שיתוף פעולה המרהיב ביותר שהטבע ידע לייצר:
עצים וחברותיהם הטובות ביותר – הפטריות.

החברות היקרות – ממש צריכות סוכר כדי לשרוד, הן מגדלות מתחת לפני השטח רשת "קורי עכביש" הנקראת – מייסיליום-בעברית – תפטיר, באמצעות המייסיליום הפטרייה קולטת את הסוכרים שהיא צריכה, אבל לא לפני שהיא באופן סמביוטי להפליא, נותנת לעץ עוד דברים שהוא צריך כמו ניוטרונים מהאדמה – התהליך הסימביוטי הזה נקרא "מיקוריזה".

כל הדבר המדהים הזה, קורה מתחת לאדמה, המייסיליום מתפשט מתחת לאדמה בצורה פנומנלית, "קורי העכביש" מגיעים לכל עץ ביער, ומייצרת עם כל עץ את מערכת היחסים המדהימה הזו.

GETTY IMAGES

באמצעות הרשת הזו- האינטרנט של העצים, העצים יכולים גם להבחין בסכנה לעץ אחר ולשלוח סימני אזהרה, על מזיקים שונים, מחלות, חוסר מים. פשוט מדהים!

נבדק יער בקנדה, נבחנו כמה עצים מדברים אחד עם השני בו זמנית:
עצים מבוגרים נמדדו שבממוצע מחוברים ל-47 עצים אחרים (על אף שעץ בודד אחד יכול להיות מחובר למאות עצים אחרים)

אם קורה ועצים בוגרים וגדולים מוסרים מהיער, הנזק הוא אינו רק לעץ הבודד הזה, אלא בעצם במידה מסוימת, נהרגו האבא והאמא של 47 עצים אחרים, שכעת תהיה להם גישה הרבה יותר מוגבלת למידע, האם מחלות מתקרבות אליהם, האם יש להם מחסור במים? ואיך הם יידעו? הילד שלכם היה יודע מה לעשות אם הוא חולה? או האם הוא היה יודע בכלל אם מחלה הולכת להגיע אליו ללא הוריו?

כמה חשוב לשמור על העצים שלנו, איך נדע כשכורתים עץ, לכמה עצים הזקנו?

ועוד שאלה שעלתה שהתשובה שלה העיפה את המח:
האם עצי האם, כלומר העצים הכי גדולים, מזהים את הצעירים שלהם, את אלו שגדלו ממש למרגלותיהם כחלק מרשת הצמחיה הקרובה לעצי האם, האם עצי האם יזהו את "קרובי המשפחה" שלהם???
מסתבר, ש- כן!
נעשה ניסוי (כתבה מפורטת בקישור) ע"י סוזן סימארד: גידלו עצי אם עם שתילים קרובי משפחה ועם שתילים זרים,
ומה התגלה? שעצי האם מזהים את קרובי המשפחה שלהם!
עצי האם יישבו את קרוביהם עם רשתות מיקוריזה גדולות יותר. הם שלחו יותר פחמן לקרובי המשפחה שלהם מאשר לעצים הזרים.

כאשר עצי האם נפצעים או עומדים למות הם שולחים מסרי חכמה לעצים הצעירים, לילדים שלהם, שיידעו איך להתמודד עם העתיד! העצים ממש מדברים, וואו.

GETTY IMAGES

אז מה אמרנו?
עצים מתקשרים ביניהם באמצעות מערכת מיוחדת של פטריות שחיות בשורשי העצים – סוג של אינטרנט של העצים המחבר ביחד יערות שלמים. הם יכולים להעביר זה לזה חומרי הזנה, מים ואפילו חיסונים נגד מחלות.

ונטעת פועלת בדיוק כך. כמו ארגון פטריה, בתוך מערכת המייסיליום של העולם ומחברת, בין קהילות, בין אנשים, מעניקה מרחבים ירוקים, מזהה מקומות נטושים והופכת אותם לחיים באמצעות תקשורת בין ארגונים אחרים, חברות, ועובדת בשיתוף פעולה כדי להפוך את העולם שלנו לעולם יותר טוב. מוזמנים לקרוא עוד באתר.

בעולם הטבע, ישנם תערובות מופלאות של תקשורת וחיבור בין היקום הצמחי. בדיוק כמו בכל חברת תקשורת מובילה, גם כאן יש חדשות מפתיעות לחשוף. 

באמצעות הטכנולוגיה החדישה ביותר של פטריות, עצים בכל רחבי העולם מתקשרים באופן אורגני ויעיל. עם כל הכבוד לרשתות החברתיות, זהו אינטרנט שכמוהו לא ראינו עוד. 
פה אני חושב שעצים מביאים חדשנות אמיתית לשולחנות הפיתוח שלנו! התוכנית הסודית הזו מתבצעת באמצעות מערכת מיוחדת של פטריות, חלקן גרות בשורשי העצים, חלקן גרות במרחב החיצון של האדמה, ויחודיות לכל קבוצת עצים. 

זה לא רק סיפור על חומרי הזנה ומים, זה סיפור על יצירת חברויות והתנגדות למחלות בשיטות משוגעות וגאוניות.
אתם יכולים לדמיין את זה בדיוק כמו בסרטים, כאן גם יש דרמה, תחרות ואפילו רומן. היער הפשוט שלנו הפך לסופר-יער, עם כל הרגשות והרגעים האפיים.
אז בפעם הבאה שאתן ביער, הולכות, מסתכלות, על העצים, תצללו רגע לתוך האדמה, קחו רגע, דמיינו מה קורה מתחת לרגליים שלכם, ואם תקשיבו היטב אולי תוכלו לשמוע את חלקיק הפחמן שעבר מאמא עץ לבן שלה.

שתפו את הכתבה

כתבות מומלצות

בואו ניפגש בחוף

עמותת ונטעת

כשעץ חולה ביער, כל היער תומך בו- כל שאר העצים מזינים את העץ החולה דרך

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

הירשמו עכשיו לניוזלטר הכי שווה בסביבה וקבלו: מגזין עיר יער כל חודש, הזמנה לפעילויות עיר יער, ועוד הפתעות!

תודה על ההרשמה!

צירפנו אותך לניוזלטר של ונטעת.

שלחתנו לך מייל ראשון – יש סיכוי שהוא הגיע לתיקיית הספאם או תיקיית ‘מכירות’ בג’ימייל.
כדי לקבל את המיילים העתידיים שלנו אנחנו מזמינים אותך להעביר את המייל לתיקייה הראשית, עושים זאת כך:

רוצה לנטוע עצים עם כמה אגורות?

מעגלים לטובה לקידום פרויקטים סביבתיים וחברתיים

דילוג לתוכן