מגזין עיר־יער
ינואר - שבט

מתעוררים עם החיים

מתעוררים עם החיים

מגזין עיר־יער | ינואר - טבת

עיר־יער

תוכן העניינים של המגזין

דבר המערכת

Picture of אנג'י בן עמי ועקנין

אנג'י בן עמי ועקנין

עורכת ראשית במגזין, פעילת עיר יער, צוות מדיה עמותת ונטעת

ההתעוררות לקראת האביב

בזמן שמתקרר בחוץ כך מתבשלות ומבשילות ההכנות לקראת ההתעוררות בט"ו בשבט, רגע לפני שנצא לנטוע, שנה לועזית חדשה החלה ואנו ניתן מקום לסיכומים של שנה שחלפה – גדושה באירועים והתרחשויות מרובות.

נצלול פנימה, עמוק לנפש, נראה איך סיוע החוצה פועל פנימה ומשפיע במישורים שונים וכך גם פורץ החוצה באופן מרגש: נחשף להקשרים שבין עזרה הדדית, נתינה ללא תמורה וסיוע לשכבות החלשות וכיצד כל זה תורם בראיה הכללית ההוליסטית והאקולוגית בכל הרבדים ונוצרת השפעה וגם שינוי סביבתי. איך אנחנו כקהילה מאפשרים לטוב להכנס אלינו בזכות נתינה, אמונה שהכל אפשרי ופעולות ששומרות על הטבע מלהפגע ומאפשרות לו להתקיים.

נסכם את הפעילות של העמותה עד כה ושל השנה שעברה לה, כשפנינו קדימה לנביטה וצמיחתו של המחר.
נכיר תפקידים חדשים וצוותים שנולדו בעקבות שיתופי פעולה ועשייה למען הסביבה,
נשמע על התקדמות "פרוייקט המאה: גינות טיפוליות", ועל קמפיין ה-"מאה אלף עצים" המפעים שיתממש בחודש הבא- בחג האילנות בעשרות ואף מאות אירועי נטיעות מרגשים שאנחנו לוקחים בהם חלק.

אז קדימה לנטוע ולצמוח יחד לעתיד ירוק ופורה של עיר יער!

ארועי נטיעות לכבוד ט"ו בשבט

Picture of אביב בייליס לרנר

אביב בייליס לרנר

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

מה קורה בט"ו בשבט?!?! איפה אפשר לעשות עבודת אדמה?

22/2 יער מאכל בכפר פינס
5/2 נטיעה וחגיגה בנווה שאנן ת"א
16/2 נטיעה בשטח עצום במושב צוחר בדרום
28/2 יער מאכל בביתן אהרון

🌳 להרשמה לאירועי הנטיעות לחצו על הכותרות למעבר לקישורים.. 🌳

22.2.23, כפר פינס, יער מאכל חברתי-קהילתי

שטח חקלאי עזוב של 15 דונם בכפר פינס, ליד פרדס חנה, קם לתחיה ע"י דור המשך של חקלאים עם חזון להקמת יער מאכל חברתי-קהילתי עצום לשיקום האדמה וחיבור הקהילה. להוכיח שיש חקלאות אחרת.

5.2.23 מרכז קהילתי הגר"א נווה שאנן – בוסתן עיר־יער >

המרכז הקהילתי הגר"א מהווה ריאה ירוקה ומרחב בטוח באמצע שכונת נווה שאנן בדרום תל אביב – את המרכז מפעילה עמותת ונטעת בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב ומזמינה אתכם לקחת חלק ביום עבודה משמעותי בגינה – נעבוד בגינת הירק, ננטע עץ, נעשה סדר במשתלת העצים ונחגוג את ט"ו בשבט ביחד!

16.2.23 פסטיבל דרום אדום, מושב צוחר, כפר שיקומי להלומי קרב >

בישראל חיים אלפי נפגעי הלם קרב ופוסט טראומה. חלקם סובלים מחרדות וסיוטים, אצל חלקם הטראומה מתעצמת ומשפיעה על תפקודם היומיומי, ויש כאלה שמתדרדרים במדרון תלול ואינם יודעים איך להיחלץ ממנו. העמותה "לא מפקירים פצועים בשטח" בונה יחד עם הלומי הקרב ומשפחותיהם מערכת תמיכה ותוכנית יעדים. בעוטף עזה הוקם לאחרונה מרכז שיקומי טיפולי עבור הלומי הקרב ובו שטח עצום הממתין לנטיעת עצים.

28.2.23 – אירוע נטיעות יער מאכל בביתן אהרון עם עמותת ונטעת >

כשהטוריה בידה בוראת אפרת את החזון שלה, מפיחה חיים בחלקה חקלאית בביתן אהרן. המטרה לקרב את הקהילה לרוח החקלאית של המקום, על ידי יצירת מקום למפגשים קהילתיים עם תוכן שעוסק בטבע ובחקלאות, וללמד את המתנדבים איך ניתן להקים יער קטן בכל מקום, גם בעיר וגם בכפר. המקום ישמש למחקר חקלאי ולשילוב של נוער בקשיים.

נוטעים ועוקבים במערכת חכמה

Picture of אביב בייליס לרנר

אביב בייליס לרנר

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

אהלן כולם  – אחרי תקופה של הכנות אני מתרגש לספר לכם על משהו שפיתחנו – מדובר במערכת שיודעת למדוד נטיעות של עצים – שנעשות על ידי ציבור רחב – וגם לעקוב אחרי מצב העצים לאורך זמן

🌳 למה זה קריטי? ובמה זה עוזר לעולם?

בכל שנה ניטעים בארץ מאות אלפי עצים – רבים מהם ניטעים לא נכון, ועוד יותר מהם מטופלים לא נכון או נזנחים ופשוט לא שורדים.

בחודשים האחרונים אנחנו שוברים על זה את הראש – איך אנחנו מצליחים לטעת 100 אלף עצים – בשילוב כוחות של אלפי פעילים בכל הארץ – ועדיין להצליח להיות בבקרה על התהליך + לתת לאנשים כלים לנטיעה נכונה וטיפול טוב בעצים.

אז בעצם פיתחנו טופס – שבכל פעם שמישהו נוטע עץ – הוא מצלם את העץ וממלא את הטופס הזה. העץ נכנס למאגר שלנו עם מיקום, סוג העץ, מועד נטיעה ועוד כמה פרטים – ומאותו הרגע – המערכת של ונטעת שולחת לממלא הטופס תזכורת פעם בחודש למלא דו"ח על מצב העץ – התזכורת מגיעה עם עוד תוכן מעשיר שמלמד על טיפול נכון בעצים. גם אם מישהו שכח למלא את הדו"ח שלו במשך חודשיים ואז נזכר למלא אותו – זה נותן לנו אות חיים על העץ – ואם מישהו לא מילא הרבה זמן – אנחנו יודעים מי הנוטע ויכולים ליצור איתו קשר כדי לבדוק מה מצב העץ.

איך לוקחים בזה חלק? פשוט נכנסים לאתר של עמותת ונטעת – גוללים קצת למטה ומוצאים את הטופס הפשוט הזה. אחרי שתמלאו את הטופס אתם תקבלו הודעה אוטומטית שכוללת בתוכה תעודת נטיעה. בנוסף תוכלו לראות שמד העצים באתר עולה כל פעם שאתם ממלאים טופס כזה. נטעתם שבוע שעבר עץ? עדיין אפשר להזין אותו לטופס ולכלול אותו בספירה של ה100 אלף עצים!

לטעת 100 אלף עצים! – נשמע כמו המון נכון? אבל תארו לעצמכם ש100 אלף אנשים יטעו עץ אחד וימלאו את הטופס – אני מאמין שזה יכול לעזור לכמה אלפים טובים מהעצים האלה לחיות יותר טוב – כי הם יקבלו את הליווי המיוחד הזה.

הנה קישור לאתר שלנו שם תוכלו למצוא את הטופס – ושם גם תוכלו לראות כמה עצים כבר ניטעו. 
והנה קישור ישיר לטופס שבו תוכלו למלא את העצים שנטעתם!

שגשוג בפעילויות השטח

Picture of אביב בייליס לרנר

אביב בייליס לרנר

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

אז מה קורה בשטח בעצם? מה שלום האדמה שלנו?

השנה האחרונה הייתה חוויה של צמיחה בכל כך הרבה רמות!

אז קודם כל – רצינו לשתף אתכם שבשלוש השנים האחרונות ערכנו פעילויות (בהפקת העמותה) ב101 גינות ברחבי הארץ! 

90 גינות במוסדות שיקום קיבלו אהבה מאיתנו – ב160 אירועי התנדבות – בחלק מהגינות ביקרנו מעל עשר פעמים.

11 גינות הקמנו בסניפים של תנועות נוער.

ומה עוד קרה?

הקמנו מטה חדש לעמותה בתוך שכונת נווה שאנן בדרום תל אביב – במרכז הקהילתי הגר"א בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב – להפיכת המקום למרכז יצרני של גידולים הידרופוניים, בוסנאות עירונית, בישול אקולוגי ומשתלה יצרנית לקהילה. ממש בקרוב אנחנו מתחילים אירועים של גידול ואריזת מזון לנזקקים מרחבי השכונה והקהילה שלנו גדלה מיום ליום! רוצים להצטרף? הנה קישור לקבוצת הוואטסאפ של פעילי מרכז הגר"א

התחלנו השנה את הפעילות המשולבת שלנו בין יהודים וערבים – כפיילוט של הקמת 10 גינות קהילתיות בתוך סניפים של הנוער העובד והלומד מהמגזר הערבי.  כל פעילות כזו הייתה עולם ומלואו ואנחנו כבר חושבים על ההמשך.

ערכנו השנה את כנס אנשי האדמה הראשון – בשיתוף פעולה נפלא עם ארגון הפרמקלצ'ר – הרמנו כנס מופלא עם מעל 300 משתתפים שהגיעו מכל הארץ לצלול איתנו לתחומים של דיור, כלכלה, חינוך ורוח. היו איתנו דוברים בפאנלים מרתקים, סיורים מופלאים וצילומים משותפים לקמפיין ה100 אלף!
בתמונות-  מרכז עיר יער ראשון בהגר"א ויום הכשרה של מובילי הפעילות.

עדכון קמפיין ה100 אלף עצים

Picture of שרית זיק חייט

שרית זיק חייט

כותבת תוכן במגזין, פעילת עיר יער, צוות עמותת ונטעת

ארגוני נטיעות ט"ו בשבט המוניים בפתח ותנועה מרגשת החלה שתמשך לאורך כל השנה:

קמפיין ה- 100 אלף עצים מתחיל לנבוט ולקבל חיים משל עצמו וצורה שמתאימה את עצמה לתהליך הלמידה והצרכים שעולים מהשטח מהשותפות והשותפים.

🌱בפרדס חנה מוקם יער מאכל קהילתי-שיקומי על שטח חקלאי של 15 דונם שצמוד לעיר.
🌱בפנימייה בהדסה-נעורים- מוקם פארק ברחבי הפנימיה עם המוני עצים מניבים ופינות חמד בכל מקום.
🌱בחלופת המאסר לנוער מצפה ים- מוקמים יער מאכל וחממה שיהוו חלק ממגמה מקצועית לחקלאות עירונית.
🌱בתל אביב- מתוכנן ייעור של כל מוסדות השיקום בעיר.
🌱הוקמו בוסתנים וגינות מרפא בקנים של הנוער העובד והלומד במגזר הערבי שיטופחו במהלך השנה.
🌱אנחנו מפתחים מקצוע חדש בישראל שנקרא – "משקם אקו-קהילתי" שייכנס למוסדות שיקום, חינוך ומרכזים קהילתיים – ומתוך המוסדות יהפוך את השכונות לירוקות ומזינות בעזרת מה שיש סביבו – אנשים, אדמה ומים!
🌱בפנימייה בכפר חב"ד- תפעל תכנית שנתית עם משקם אקו קהילתי להקמת יער מאכל ומשק שיקומי.
🌱בבית חולים ברזילי- מוקמת גינה מרפאת עם עצים, צמחים, פינות נגישות במחלקה לשיקום פגיעות מוטוריות.
🌱בכפר עידוד- שהוא בית לאנשים עם מוגבלויות מוקמת גינה מרפאת וקסומה וזה מרגיש ממש כמו התחלה של שותפות ארוכה! גם ברזילי וגם כפר עידוד נוצרו בשיתוף פעולה נפלא עם חברת סבון – seeds of joy!

נעדכן לעת עתה, את מה שקורה בצוותי עבודה של הקמפיין-
🌱צוות מנהיגות הנוער שלנו (בשמו החדש-"בידיים שלנו") מלבלב ונציגיו הצטרפו להובלת התנועה.
יובל מספרת- שהוקמה התאגדות נוער סביבתית של בני ובנות נוער שפועלים למען הסביבה ולעצירת משבר האקלים.
לצד השותפות בהובלת קמפיין ה- 100 אלף עצים, ההתאגדות מקימה מועצות ירוקות בבתי ספר. מועצות הללו מארגנות נטיעות עצים, ניקיון נחלים, שווקי יד שנייה וכן העברת שיעורים על משבר האקלים ותרבות הצריכה ובכך הופכות את הערים לירוקות יותר ומקדמות את חזון עיר יער.
בהמשך מתוכננים להוביל קמפיינים ברשתות החברתיות ושיתופי פעולה עם רובין פוד ולקט ישראל להעלות מודעות לבזבוז המזון ושיטות לצמצום ומניעה שלו.

🌱 צוות ניהול מידע מפתח אפליקציה/ אתר שיאפשר לקבל ידע, כלים מקצועיים כמו מערכת הנחיות ומעקב שיוודאו נטיעה איכותית של עצים. המידע באפליקציה נאסף על ידי צוותי משתלות ואופרציה (פרטים בתחילת המגזין).

🌱 צוות משתלות חברתיות עובד על להשיג תרומות של עצים והנחות ממשתלות וגם ארגן סיור מקצועי במשתלת קק"ל בצומת גולני ללמוד על שתלנות וגידול עצים.
כמו כן הוכנה מפה של המשתלות החברתיות ומאגר מידע נגיש עם המלצות שתילה (פירוט בהמשך המגזין).

אז בואו ננטע 100 אלף עצים!!
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

רוצים לקחת חלק במבצע הנטיעות העירוני הגדול בישראל? יש לכם אדמה לנטוע בה? עצים לנטוע? תשוקה לנטיעה? רצון לארגן? רוצים לתרום? רוצים להביא את האמנות שלכם לנטיעות?

יש לנו מקום לכולם בפרוייקט! כנסו לעמוד הנחיתה והצטרפו למהפכה הירוקה שמשנה את כל חוקי המשחק העירוניים – העיר הופכת ליער וזה תלוי בנו!
מוזמנים לקהילת הוואצאפ הראשית שמאגדת את כל קבוצות הקמפיין!
כנסו לוואצאפ של קהילת הקמפיין.

הפרוייקט שלנו צומח מלמטה למעלה – בואו ניתן ליער לעשות את שלו🙏

הצטרפו לקמפיין 100 אלף עצים!

צמיחה בפרוייקט המאה

Picture of אביב בייליס לרנר

אביב בייליס לרנר

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

אז מה קרה בפרוייקט ה100?

השנה ערכנו מעל 160 אירועי התנדבות בגינות השונות של פרוייקט ה100 – עם קרוב ל5000 פעילים בשטח שהכניסו לאדמה מעל 4000 שתילים! אחרי שנתיים וחצי של ביקורים מזדמנים בגינות השונות יצרנו- בריכות דגים מפכפכות, פינות ישיבה מרגיעות, צמחים מטפסים, אדניות מעץ ממוחזר ונוצרים מרחבים קסומים המאפשרים ריפוי ושיקום.

הנה רשימה של מוסדות השיקום שהיינו בהם עד היום –

קורת גג אתנחתא בנים, בית אמצע הדרך, אדמת מרפא נשית – אמ"ן, אשכול גנים, נווה שאנן, החצר, בת-ים, מרכז צהלון, עמותת בית אור אביבה – קהילה טיפולית אילנות, הבית ברחוב חיים, פנימיית נווה הדר, מועדנית יהב בת ים, שלוה, גבעתיים,

 עמותת עדן, כפר הילדים אור שמחה, אותות בית דרור, מערך דיור שקד – כפר הנוער אונים, מרכז קהילתי למרחב פרדס חנה כרכור, אלוט כפר עופרים, מרכז רפואי דורות לשיקום ולטיפול גריאטרי (בית חולים ממשלתי), אנוש רמלה – צאלון, מעון שיקומי-עזר מציון רחובות, ראשל"צ,

בית אוריאל, אנוש – פרדס חנה, המחלקה לשירותים חברתיים, מועדונית טיפולית במרכז הורים וילדים מ.מ. כפר קמא, בית חולים לבריאות הנפש – באר שבע, מועדונית רווחה לניצולי שואה נתניה, בית ספר שחר ב"ש, בית חולים איתנים, 

הוסטל נאות אביב, אלוטף – נתניה, מרכז שפיצר, עלמה פתח תקווה, מרכז גריאטרי גבעת השלושה, אקולוגי פרדס חנה – הוסטל היוגב, איל״ן יד חנה רמת החייל, טנדר לאבינג קאר הוד השרון, מצפה ים, הוסטל ארז, כפר עידוד, מועדון סניף אקים כפר סבא,

מית״ל, גני יהושע, מרכז יום לקשיש ע"ש וינברג, גוונים עתלית, הבית בראש העין, צ׳יימס ישראל, אנוש סניף לוד, בית הנוער "קדימה", מפעל מוגן אנוש רמת השרון, בית מיח"א, נאות התיכון בע"מ, כפר הילדים נווה יהודה – נס ציונה, אגף טיפול וקידום נוער וצעירים – הלב הנשי,

 מרכז נוער-יש מצב, עמותת רבדים בגליל, מאיר פנים מפעל חיים, עמותת אנוש – רמת גן, גהה, משפחתונים הכפר הירוק, כפר הנוער עלומים – כפר סבא, מרכז קהילתי יוספטל, מרכז נוער בית איזי שפירא, מועדון גמלאים סירקין,

עלם הלב 24/7, מרכז שיקום ע״ש הלנברג – ברזילי, כפר הנוער הדסה נעורים, כפר הנוער הציוני חקלאי נווה הדסה, גן רמז, קידום נוער, שילת.שיקום לוחמים, בית קנדה, המרכז הפסיכיאטרי נס ציונה מרחבים,

הוסטל נווה גת, גינה קהילתית סיגלית, בית הנוער פתח תקווה "שמיר" קדימה, כפר ילדים ונוער אהבה,

מעון רוגלית, כפר הנוער מאיר שפיה, יערה מקום לצמוח, הבית הקהילתי בטבריה 15,שלוותה, בית אקשטיין פרדס חנה, מרכז קהילתי הגרא, אנוש חיפה – נגרייה שיקומית, דרך הגלים – בהרצליה.

לבלוב במדיה וברשתות

Picture of אביב בייליס לרנר

אביב בייליס לרנר

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

מה קרה לנו בחזית של הרשתות והמדיה?

כמו שאתם יודעים הפעילות שלנו ברשתות החברתיות היא שליחות של ממש – אנחנו מפיצים תכנים מעוררי השראה, מביאים ידע מעשי לאקולוגיה, פותחים את האופקים של הקהל שלנו – והגענו השנה למעל למיליון וחצי אנשים עם התכנים שלנו – החשיבות של העצים, טכנולוגיות אקולוגיות, מיזמים פורצי דרך, מאבקים סביבתיים, וסרטוני הדרכה לאקולוגיה מעשית. 

 

רשימות התפוצה שלנו גדלו ל33 אלף אנשים שאיכפת להם מהסביבה שלנו, עם מעל ל800 תורמים חודשיים קבועים, שמקבלים בכל חודש ניוזלטר עם מגזין ולאט לאט עוד ועוד אנשים בוחרים לנבוט יחד איתנו.

ערכנו שבעה סלוני עיר־יער עם ד"ר דניאל נווה, סטיפן ריץ, איתמר ויצמן מרדיקל, מאיה יעקבס המנכ"לית לשעבר של צלול, מורן ברגר מרחובות של עצים, עמית פומפן משמר זני המורשת, וג'ון ד ליו משקם המערכות האקולוגיות! 5859 אנשים מכל הארץ והעולם נרשמו לשיחות המרתקות הללו ועוד רבים צפו בהם בפייסבוק וביוטוב. אנחנו שמנו דגש אמיתי השנה על יצירת תוכן מעמיק ומאתגר – כי עולם האקולוגיה הוא מורכב וכדי לעשות שינוי אמיתי בעולם – אנחנו צריכים להצטייד בידע, כלים ותובנות עם שורשים ואדמה. 

הוצאנו השנה עשר מהדורות של מגזין עיר־יער – כל אחת מהן עולם ומלואו של תוכן מרתק וסוחף – ינואר עם האדמה, פברואר – אילנות, מרץ – ירוק עד, אפריל – כאן פורחים, מאי – SAVE SOIL, יוני – אמא אדמה, אוגוסט – שומרים על העצים, ספטמבר – זני המורשת, אוקטובר – האדמה היא המפתח, דצמבר – מאה אלף עצים! נוצר לנו צוות של פעילות עוצמתיות שאוספות, עורכות, כותבות, מאיינות, מפיצות ומייצרות כל חודש מגזין פשוט מופלא.

עלינו לאויר עם קמפיין בשם "מאה אלף עצים!" (כאילו שלא ידעתם) – שהגיע כדי לקדם את המודעות והמוטיבציה הציבורית לנטיעה במרחבים העירוניים – הוא הגיע למעל 5 מיליון אזרחים בישראל ונוצרה סביבו התארגנות אזרחית מופלאה של בני נוער, בעלי מקצוע, חובבי שתלנות ופעילים מכל הארץ – שמתארגנים בשלל צורות כדי להפוך את הערים שלנו לעיר־יער!

בשנה האחרונה אנחנו הפצנו זרעים – אתם יודעים כמה? אנחנו שלחנו השנה 764,808 זרעים – בכ18,887 מעטפות! הזרעים היו כולם צמחי בר ארץ ישראלים, או זרעי מורשת – מתוך הבנה שאנחנו רוצים לחבר ולהתחבר לשורשים של הטבע ושל התרבות שלנו. הפצת זרעים היא שיטה עתיקה לייעור מחדש של תרבות ואנחנו כל כך מתרגשים שעוד ועוד אנשים לוקחים חלק במלאכה המופלאה הזו.

יצאנו השנה לשני מאבקים סביבתיים להגנה על עצים – האחת להצלת העצים בחוף אמנון – בה הצלחנו להחתים מעל 12 אלף אנשים על עצומה ובינתיים כבר למנוע כריתה של 87 עצים בוגרים – ורק התחלנו. מאבק נוסף שנכנסנו אליו היה ההגנה על 385 עצים בוגרים בדרך נמיר בתל אביב, שהיו מיועדים לכריתה בגלל תכנון לקוי של שביל אופניים – על העצומה חתמו מעל 7500 אזרחים והמאבק נחתם כהצלחה! תודה לכל הפעילים, לועד הפעולה חוף אמנון, אט"ד (אדם טבע ודין), הורים למען האקלים וכל השותפים האחרים שהובילו את המאבקים הללו. 

ועם אנשי הטכנולוגיה אנחנו בתהליכים מדהימים לפיתוח אפליקציית הייעור העירוני הראשונה בישראל!

ערכנו השנה את כנס אנשי האדמה הראשון – בשיתוף פעולה נפלא עם ארגון הפרמקלצ'ר – הרמנו כנס מופלא עם מעל 300 משתתפים שהגיעו מכל הארץ לצלול איתנו לתחומים של דיור, כלכלה, חינוך ורוח. היו איתנו דוברים בפאנלים מרתקים, סיורים מופלאים וצילומים משותפים לקמפיין ה100 אלף!

קורסים קרובים במרכז הגר"א שבתל אביב

פרטי הקורס: סדנת בניית תיבות קינון
מתי?
15.2.23, 16:00 – 18:00
בניית תיבות קינון מעץ לציפורים בסדנה ייחודית במרכז קהילתי הגר"א
בהנחיית נמרוד עצמון
להרשמה

בסדנה, נשמע ונכיר את הציפורים הקטנות שיאכלסו את תיבות הקינון- מה הן אוכלות, איך מתנהגות, ומה הדרך הטובה לזמן אותן לגינה שלנו. בשלב המעשי של הסדנה, נרכיב תיבות קינון מעץ מלא המיועדות לירגזים ודרורים.
לסיום, נצא לתלות את תיבות הקינון במרחב ונמקם אותן לטובת הציפורים שתכף יתחילו לחפש מקום טוב לגדל את הדור הבא שלהן.

**עיריית תל אביב-יפו מסייעת לתושבי העיר להתמודד עם יוקר המחיה ומעניקה הנחה של 40% לכל הפעילויות.

פרטי הקורס: גידול פטריות בבית
מתי?
14.2.23, 17:30 – 21:00
בהנחיית ניסן אייזנבוים מחוות גידול הפטריות Mycotopia המגיע למרכז קהילתי הגר"א לסדנה מיוחדת
להרשמה

במהלך הסדנה נכין ערכה לגידול ביתי של פטריות באופן עצמאי בבית. המשתתפים ייקחו את הערכה הביתה וימשיכו את הטיפול בפטריות. לאחר 2-4 שבועות ועם מעקב אחר ההנחיות מהסדנה כבר תוכלו להכין לעצמכם מרק חורפי מפנק מפטריות ביתיות וטריות שגידלתם בעצמכם.

**עיריית תל אביב-יפו מסייעת לתושבי העיר להתמודד עם יוקר המחיה ומעניקה הנחה של 40% לכל הפעילויות.

פרטי הקורס: יסודות הגינון האורבני
מתי?
13.3.23, 16:00 – 18:30
קורס גינון אורבני במרכז קהילתי הגר"א.
בהנחיית איתי שסטצקי – מנחה לאקולוגיה וגידול מזון מעמותת "ונטעת"  
להרשמה

בקורס בן 8 מפגשים מעמיקים (אחת לשבועיים) נלמד את יסודות הגינון האורבני ונתרגל עבודת גינון מעשית.
הקורס מקנה לכל משתתף כלים בסיסיים להקמה ותחזוקת גינה ביתית.

בואו ללמוד את יסודות הגינון האקולוגי ולקבל כלים לגידול צמחים וירקות בבית או בחצר, בקורס מעשי, ייחודי ומקיף – החל בחודש מרץ 
סדנה ייחודית במרכז קהילתי הגר"א

**עיריית תל אביב-יפו מסייעת לתושבי העיר להתמודד עם יוקר המחיה ומעניקה הנחה של 40% לכל הפעילויות.

משתלות חברתיות

Picture of ברק פז טל

ברק פז טל

אזרח ופעיל עיר יער, פתח משתלה חברתית

מוזמנים להציץ בתמונות של המשתלה החברתית שהקמתי, המשתלה נמצאת ברחוב רביבים שבגבעתיים.
אפשר לראות אותי מתחת עץ מנגו מדהים ששתלתי כשעברנו לפני קצת יותר משנתיים – יצאו 7 מנגו הכי טעימים שאכלתי מעולם 😊 

אנחנו מוסיפים למערך העמותה את רשת המשתלות החברתיות – חלקן ביתיות וחלקן ממוסדות –
שיגדלו עצי פרי, עצי נוי, צמחי מאכל וצמחי נוי עבור 3 מטרות:

1. נטיעת 100,000 עצים במרחב העירוני בשנת 2023 כאשר שיא הפעילות לקראת ט״ו בשבט, 5-6 בפברואר 2023 ויצירת תשתית לשנים הבאות.
2. שתילים לצורך הקמה ותחזוקה של הגינות הטיפוליות במוסדות השיקום כדי להוזיל את העלויות של העמותה ולשפר את פריונה.
3. סיפוק שתילים, ייחורים, זרעים וידע כדי להעשיר את אזרחי עיר יער ואת כלל הציבור על מנת ליצור רשת מקומות פיזיים למפגשים בין אזרחי עיר יער, כדי להעצים זה את גינת רעהו ועל ידי זה להגדיל את הערך המתקבל על ידי אזרחי עיר יער מעצם חברותם ותמיכתם בעמותה ובמטרות החשובות שלה.

יש עוד משתלות חברתיות שהצטרפו ובעתיד נפרסם את המפה ואת אנשי הקשר של כולן באתר העמותה.

אספנו כאן מקבץ מהמשתלות החברתיות שהחלו להתגבש, כולן בהתנדבות חלקן ביתיות חלקן במוסדות , מוזמנים לצלצל ולברר מה הזמינות.

קיבוץ גונן- גינה קהילתית – אשת קשר – עתר ארזי  0524534344

הר חלוץ – איש קשר – גל סדן  0526467505⁩

קיבוץ יחד-משגב – אשת קשר – אננדה 0544810886

עוספיה – אשת קשר – מונירה אבו רוקן  0502772004

פרדס חנה רח' השופטים – איש קשר- אביב בייליס לרנר 0549732790

פתח תקווה – אשת קשר – שרית  0506576323

גבעתיים רח' רביבים – איש קשר – ברק פז-טל  0542333345

חמדת בקעת הירדן – איש קשר אייל יוסף – 0534808015

ירושלים עין כרם "אקו בית" – אשת קשר אוריה עמית  0527877283

בית ניר – איש קשר – אייל שפרינגר 0526467505⁩

 

גשר חי

ישנו שבט בהודו בשם riwai שלמד להכין גשרים חיים משורשי עץ הפיקוס. לוקח לפחות 15-30 שנה להכין גשר כזה. גשר כזה יכול להיות באורך של עשרות מטרים מעל נהרות ועמקים ויכול לשאת משקלים מופלאים!
תמונות נוספות פה
@hasan jasim

פינת השראת עיר יער

שירה אבבה קמפינו

Picture of שרית זיק חייט

שרית זיק חייט

כותבת תוכן במגזין, פעילת עיר יער, צוות עמותת ונטעת

ונטעת גירסת הנוער – נעים להכיר והפעם את שירה אבבה קמפינו
שירה, בת 17 במקור משוהם. לומדת בפנימייה בכפר הירוק. נושמת ואוהבת טבע מגיל אפס. פעילה אקטיביסטית בהתאגדות הנוער, במועצות ירוקות וארגונים נוספים. היא זכתה באות שרת החינוך למתנדבת מצטיינת. חשוב לה מאוד לעזור בבעיית משבר האקלים והיא מנסה את ההכי טוב שלה.

היא צמחונית ומתנדבת עם חיות וטבע כמה שיותר ועכשיו לשמחתנו היא וחבריה הצטרפו כנציגי התאגדות הנוער לצוות המוביל של "ונטעת".

איך הגעת ל"ונטעת"?

הגעתי ל"ונטעת" דרך התאגדות הנוער. ממש בתחילת הדרך שלנו עם הארגון הציעו לי להצטרף לצוות המוביל וישר עפתי על הרעיון של לחבר בין העירוניים לטבע ולהכניס את העצים לחיים של כולנו. כדאי לדעת עליי שאני שמה את הערכים שלי מקום ראשון והכי חשוב לי שספונסרים יהיו כמה שיותר אקולוגיים ובכל נושא אכניס את הצבעוניות שלי.
אני חלק מהנוער המוביל של "ונטעת" התפקיד שלי הוא לעזור להרים דברים ולהיות חלק מצוות הובלה מדהים.  לרוב זה להקשיב ולתת עוד טעם לרעיונות לקמפיינים או ביום יום להעלות רעיונות לקבוצה ולראות איך הם מתפתחים בזכות כולנו.

מי זו התאגדות הנוער?
התאגדות הנוער זהו ארגון שהומצא בקיץ.  רצינו משהו בנוסף שלא יהיה רק מחאות או פעילות בית ספרית. לאחר ההקמה של הארגון אני הצטרפתי ולקחתי על עצמי כמה תפקידים מובילים.
יש לי הרבה חברים מההתאגדות מכל הארץ. המטרה שלנו היא לעזור כמה שיותר במשברים הסביבתיים השונים. כרגע אנחנו עוזרים בהתרמת כספים ובקמפיין הנטיעות הענק של "ונטעת".

ההתאגדות, בשונה מהמועצות הירוקות לא קשורה לבתי ספר. יש לנו נציגים בכל הארץ בערים השונות, בישובים ומושבים. אחת מהמובילות איתי ב"ונטעת", אביטל, היא מיוקנעם וזה מאוד נחמד כי אנחנו עושות פגישות זום ויכולות לארגן דברים ביחד ובהמשך היא גם תבוא לתל אביב.

מה הפעילות שלכם ב"ונטעת"?
עם "ונטעת" אני בצוות המוביל. הוא מכיל את המנכ״לים אותי ואת אלון שוקרון ואביטל. עכשיו הוצאנו קריאה לעוד מבוגרים ונוער להצטרף כדי להרחיב את הצוות המוביל כדי להשתלט על התקופה שלפנינו. מתוכנן לנו קמפיין פיזי וברשתות חברתיות. בהמשך יהיה אירוע לנוער על גג עזריאלי.
הארגון "ונטעת" והתאגדות הנוער פועלים ביחד לפרויקט המאה אלף עצים ויש לנו חלק גדול מאד בעשייה והתקדמות הפרויקט. אני אישית נותנת בעיקר את הדעות שלי ורעיונות שצצים לי באמצע היום וגם בערב בישיבות תכנון עם ארגונים שונים וכתיבת מכתבים לידוענים.

איך אפשר לעזור לכם?
העזרה הכי גדולה היא לתת מקום לקול שלנו.
בינתיים העשייה המרכזית שלנו היא עם "ונטעת".  יש לנו המון רעיונות להמשך של הצלת מזון, שיתופי פעולה ואירועים ביחד עם לקט ישראל.

מה החלום שלך?

החלום שלי מאז ומתמיד הוא להיות וטרינרית.  עד אז אני מתנדבת בכל העולם ובכל צדדי המדינה.  אני חברה ב"שומר החדש" עוזרת לחקלאים ומתנדבת בכפר הירוק עם אוכלוסיות מוחלשות.
אני מאמינה שבעוד עשור ארכוש עוד ועוד דרכים לעזור לעולם להיות טוב יותר

סיכום סלון

ג'ון די ליו - משקם מערכות אקולוגיות

Picture of שרית זיק חייט

שרית זיק חייט

כותבת תוכן במגזין, פעילת עיר יער, צוות עמותת ונטעת

התקווה

הסלון האחרון לעונה זו היה מעורר השראה, מיוחד, מרגש ומלמד.  
זכינו לארח את ג'ון די ליו משקם מערכות אקולוגיות עצומות ברחבי העולם.
האיש המוכשר והצנוע שפגשנו מגיע לאזורים שעברו מדבור ומשיב אותם למצב "גן עדן" כשהם משגשגים, מוריקים, מלאי חיים.

ג'ון מקים מחנות הכשרה בהם הוא מלמד את סוד שיתופי הפעולה עם כל מה שמסביבנו. הוא מחנך דורות של מתלמדים ומהווה הדרכה חיה לטיפוח יחסי גומלין ותקשורת טובה שלנו אחד עם השנייה וגם עם העצים ובעלי החיים. הוא יודע איך לרתום בני ברית לשיקום האדמה שלנו. איך לפתות עוד ועוד שותפים להצטרף לעשייה.

במפגש סיפר ג'ון על הפרויקט הקרוב לשיקום חצי האי סיני, פרויקט בעל השפעה אקלימית רחבת היקף.
הוא תאר את אזורי המשבר אליהם הוא מגיע כמו נקודות אקופונטורה בגוף כדור הארץ וכיצד שיקום שלהן משפיע על שאר גוף הקיום שלנו.

שיתף אותנו בנדיבות בידע העצום שלו ובתפישת עולמו. בן היתר דיבר על הגורמים לתהליך המדבור שאנחנו פוגשים – חקלאות תעשייתית, אדמה חשופה, עקירת יערות ורעיית בעלי חיים לא מבוקרת. לתהליך הזה השלכות גם על האקלים וההתחממות וגם על הכלכלה ועל היכולת שלנו לגדל אוכל.

ג'ון הראה לנו בתמונות, סרטים ודרך התיאורים שלו כיצד שיתוף הפעולה שלנו עם המערכת הביולוגית נפגע ואיך שינוי הרגלי החיים שלנו יכול לשקם אותו.
הוא דיבר על מצב תודעתי של שלום ורצון לייצר חיבורים שמחליף את הנטייה שלנו להילחם ולהתמקד במה שמפריד. במצב האחדותי שהוא תיאר אנחנו רואים את עצמנו כחלק מהטבע. רואים בעצים בני ברית שותפים ורוצים להשיב את ההרמוניה.
ברור לנו שפגיעה בטבע היא פגיעה בנו וביכולת שלנו לשגשג.

הוא הזכיר לנו שהאקלים בסמיכות העץ שונה. יש משמעות לנוכחות של עצים בסביבה שלנו. ושנדרש להתאים לכל אזור תכנית שיקום ייעודית.
הוא דיבר על טרנספורמציה ותהליך שינוי שהאנושות תעבור מבחינה פוליטית כלכלית ותרבותית.

היה מרגש לראות עד כמה הפעילות שלנו ב"ונטעת" מחוברת לחזון ולשליחות של ג'ון. גם אנחנו מנכיחים אלטרנטיבה לנטייה האנושית לגור מחוץ לטבע ולהפריד את עצמנו מהיער.
חזון "עיר יער" מאפשר את התיקון.
אביב ביליס לרנר ממוביל "ונטעת" סיפר בהתרגשות על הפרויקט החדש בג'יסר א-זרקה שהסכימה להפוך לעיר-יער הראשונה בישראל.

ג'ון תאר את נטישת היופי שבטבע לטובת החומר כתוצר של בחירה אנושית שגויה וקרא לנו לבחור בסדר עדיפות חדש. להביע חמלה, להתמודד עם הכאב והסבל ובלב פתוח לרצות לחולל שינוי.
להכיר בשפע וביופי שמצוי סביבנו.
לחזור לשורשי הקיום שלנו שנטועים באדמה.
הבחירות שלנו ישקמו את האדמה. יבטיחו עתיד טוב לנו ולילדינו.
ישקמו את התרבות שלנו ואת היחסים בין בני ובנות האדם בעולם.
יאפשרו לנו להשתמש בהון האנושי ובידע שמצוי בכול אחת ואחד.
כולנו קרובי משפחה עם DNA משותף, א.נשים, עצים ובעלי חיים.
זו רמת תודעה של שותפות וגם העשייה שלנו משותפת.

לסיכום, ערבות הדדית היא המפתח לשיקום וריפוי וביחד עם שינוי אורח החיים אנחנו יוצרים תשתית אלטרנטיבית של שגשוג ושלום לכולם. נגרום לא.נשים להתאהב מחדש בטבע, ביער, בעץ- דרך הריח. דרך היופי. דרך הרגש.

אביב במילות הסיכום דיבר על האמונה והתפילה העמוקה שנדרשת לשיקום האדמה והאוקיינוסים ועל האהבה שתחליף את הפחד שגדלנו עליו.

תודה גדולה לג'ון שהביא במפגש אתו כל כך הרבה תקווה לצד הידע וההשראה לפעילות ולתנועה אקטיבית של יצירה מעשית בשטח.

מעקב ויצירת קשר עם ג'ון: https://knaw.academia.edu/JohnDLiu 
ובאימייל: johndliu@icloud.com 

יצירתיות במסגרת הקיימת

עץ פיקוס מהונג קונג מוצא את דרכו מחוץ למרובע שהוגדר לו – ואנחנו זכינו להיות עדים לנחישות של ממש🌳

@imgur

מחאת חוף אמנון

Picture of ניר קינן

ניר קינן

חבר בועד הפעולה להצלת חוף אמנון

מצילים את חוף אמנון – עדכון מהשטח:

המאבק להצלת חוף אמנון עולה מדרגה ואנחנו קוראים לכם להצטרף!
בתחילת דצמבר עשינו סופ"ש קמפינג להעלאת המודעות לתכנית בנייה ולסכנות שבה.

יחד עם עשרות פעילים ישבנו לדון בתכנית של היזם ועל מפרץ אמנון והייחודיות שלו. בשבת יצא משט מחאה מהחוף אל שמורת בית ציידא הסמוכה, עם הכיתוב "אמנון שלנו, תמיד איתנו", התקיים מיצג קונטאקט מחבק על אחד העצים הענקיים שבמקום, זכינו בסדנת ביודאנס משחררת ועוד הפתעות, כי המחאה חייבת להיות גם כייפית 😊
בהמשך החודש קיבלנו תשובה על הערר שהגשנו אנחנו- הועד וגם זה שהגישו בשמנו אדם טבע ודין, ובעקבותיו קבעה המועצה הארצית לתכנון ובניה, דיון מחודש בתכנית הבינוי של כפר הנופש במפרץ אמנון (הדיון נקבע לבוקר ה16/3) חברי הועד להצלת החוף מוזמנים לדיון- אנו נציג את ההוכחות שהתכנית היא למעשה לא חוקית!!!
בנוסף נגיע לשם מחוזקים בפעילים שיפגינו נגד גזילת חוף אמנון מהציבור, הריסת הטבע הייחודי והחשוב שבו, הפגיעה בכנרת כולה וכריתת מאות העצים.

Save the date!- 24/2/23
נפגש איתכם בחוף למפגש מקדים להערכות לקראת ההפגנה הגדולה!

פרטים נוספים בדף בפייס וגם בקבוצת הדיונים בוואצאפ.

רדיו קול הגליל העליון אירח את מיכאל אלקיים חבר הועד בתכניתו של אביהו שפירא היקר "עובר כל גבול".
מיכאל הציג את הסכנות שבתכנית ואת פעילות הועד, בקריאה למאזינים ולתושבי הגליל להצטרף לפעילות במאבק, כי אנחנו צריכים עכשיו את עזרתכם!

 הצטרפו כאן כדי לקבל עדכונים שוטפים והזמנות לארועים ופעילויות! 
להצטרפות לצוות פעילים השאירו לנו הודעה בקבוצת הפייסבוק 'מצילים את חוף אמנון' ונחזור אליכם בהקדם

רחובות של עצים לוגו

מה קורה בגזרת העצים

Picture of אנג'י בן עמי ועקנין

אנג'י בן עמי ועקנין

עורכת המגזין, נאמנת עצים, צוות מדיה עמותת ונטעת

החודש הוגשו לא מעט עררים למען העצים.
בינהם כאלו שנחלו הצלחה גדולה לצד אכזבות מרות.
יחד עם זאת אנחנו ממשיכים בעשייה שלנו למען העצים. כל עץ שניצל מכריתה זו הצלחה נהדרת של הפעילים.

בשנים האחרונות ניצלו אלפי עצים מכריתה לא מוצדקת ברחבי הארץ, רק בזכות פעילות ופעילים שהגישו עררים. וככל שנהיה יותר מעורבים בכך, נצליח יותר! לאחרונה חלה התעוררות ומודעות בנושא:

מוזמנים לקבוצת הוואצאפ השקטה המשתפת טפסי הצטרפות לעררים. נשמח להשתלבות שלכם בקבוצות נאמני העצים המקומיות, בקשו להצטרף דרך אחת מקבוצות "רחובות של עצים" בפייסבוק ובוואצאפ..

מרגש כל כך לראות שקבוצת רחובות של עצים שקמה בתקופת הקורונה על ידי מורן ברגר, ישראל וולף ועליזה מזרחי. כפרוייקט הסיום שלהם בקורס פעילי סביבה, צמחה לקהילה מרשימה של קבוצות נאמני עצים, שמונה כרגע 23 קבוצות מקומיות ברחבי הארץ מהצפון ועד אילת! חלקן היו קיימות עוד קודם וחברו ליוזמה וחלק קמו לאחרונה, כאשר המכנה המשותף הוא הגנה על עצים במרחב- כתיבת עררים, עירנות להשחטה כגון גיזומים כבדים, איתור ומילוי גומות ריקות והגדלת נפח העצים בערים.

 אז מה היה לנו החודש?

עצים שניצלו בזכות השגות של תושבים ונאמני עצים ערניים:

להלן מקבץ של רשיונות שבוטלו במלואם! וכאלו שצלחו חלקית, תודה וכל הכבוד לעוסקים במלאכת הקודש הזו! 
– הוצלו כל 5 עצי האשל בבית ספר חב"ד אילת!
– הוצל עץ הדולב הבוגר באזור שיועד לבניית גן ילדים בקיבוץ ניצנים!
– עץ אורן בוגר ניצל בזכרון יעקב, בשל עבודות בנייה יגזם הענף שמפריע לעבודות, אך לא כל העץ!

– ברמת גן הוצלו 2 עצי פיקוס מרשימים וגדולים מתוך  21
– בירוחם הוצלו 6 עצים ממינים שונים כאשר יתר העצים שנידונו לכריתה הם בעלי ערכיות נמוכה ע"פ פקיד היערות- אשר הורה להחליף את הדקלים בעצי צל סוככיים.
– חורשת העצים בגבעה הצרפתית בירושלים תשמר באופן חלקי מתוך 38 עצים שיועדו לכריתה לשם פיתוח הוצלו 21 עצים ותיקים ממינים שונים!
– * בירושלים, פגשנו לראשונה כתב אישום על כריתות לא חוקיות, הגיע הזמן שתהיה אכיפה!

נסיים עם פלייר מצויין לט"ו בשבט שהוציאה עמותת אלנאי ישראל. קישור לעמותה 

מוזמנים להכנס לעצומה להצלת יער סירקין  תוכנית הבנייה אושרה אך לא מאוחר- בואו ונמנע את המחדל!

העתקת עץ

העתקת עצים זה לא עניין פשוט. זו פעולה שדורשת חודשים ארוכים של הכנה, חפירה מיוחדת לחישוף שורשי העץ, הנחת צינורות תחתיים כדי שהקרקע תעלה איתו, הכנת בור עמוק (6 מטר על 6 מטר) לנטיעתו מחדש ומנוף מיוחד של 400 טון שיעביר אותו למשכנו החדש.
בתמונה, עץ שהועתק לפארק בגין במסגרת חיזוק הנטיעות בפארק. ברוך הבא.
תמונה באדיבות פארק מנחם בגין

פודקאסט - האנשים מאחורי היערות

בפודקאסט 'שומעים ירוק'
כחלק מסדרת שיחות עם קק"ל, אלעד זוהר מראיין את ישראל גולדשטיין יו"ר ועד העובדים של קק"ל – המשתף בחזון ובסיפורים מרגשים מהעשייה המבורכת של הארגון במישור אחר -למען הקהילה- בתרומה בתוך ומחוץ לשעות העבודה.

המלצה לסרט - how trees bring water

סרטון קצר (7 דקות)
מדריך הפרמקלצ'ר אנדרו מיליסון מסביר וממחיש בעזרת איורים איך העצים מחוברים למים באטמוספרה וכיצד הסרתם גורמת למחזור הבצורת- הצפה וכיצד אזורים מיוערים יוצרים זרימות בקנה מידה גדול באדי מים אטמוספריים.

אוכל כן גדל על העצים!

Picture of איילת ביזלי

איילת ביזלי

פעילת עיר יער, צוות מאה אלף, עמותת ונטעת

ynet_white

אומרים, שבעתיד הלא רחוק, לא תהיה מספיק אדמה כדי להאכיל את האנושות. 

אבל זו לא סיבה להתייאש. הביטחון התזונתי שלנו לא חייב להיות תלוי רק בקרקע. הוא יכול גם להגיע מלמעלה – מהעצים.

אז איך העץ שגדל לכם בחצר יכול לתרום לביטחון תזונתי עולמי?

מחקר ישראלי חדש מצא שבמרחב הציבורי והפרטי שלנו – ברחובות, בגינות, בשדרות ובמרפסות שלנו – גלום פוטנציאל תזונתי עצום. המחקר מצא שעצי הפרי בקיבוץ עוגן בשרון, יכולים לספק אחוז משמעותי מהצריכה הממוצעת של תושביו – בערך 80% מצריכת האגוזים, 115% מפירות ההדר ו-150% מהפירות הסובטרופיים. בואו נעצור רגע להעריך את המספרים האלו – מדובר בנתונים מדהימים! לטענת החוקרים, התובנות האלה לא תקפות רק לקיבוצים – אלא נכונות גם ליישובים ולערים.

מה זה אומר בתכלס? שעצי פרי, שעדיין נחשבים בעיני הרשויות למטרד ולא נשתלים כי הם ״עושים בלגן״ למעשה- יכולים להאכיל אותנו, לחסוך לנו קניות בסופר, להגן עלינו מפני משברים עתידיים ולצמצם שימוש בשטחים חקלאיים עצומים.

נכון, זה דורש שינוי תודעתי משמעותי. אבל האמת היא שזה כבר קורה ברחבי העולם. בוא נראה אם גם בישראל נצליח למצוא את הדרך חזרה לגן עדן.

קראו על זה עוד בכתבה המלאה בווי נט.

המלצה לספר פרח רחוב

ליאת בלוך, מחברת הספר היפיהפה – פרח רחוב תורמת 15% מההכנסות של כל רכישה של ספרה לעמותה 🌳
הספר חוקר ברכות את הפעולה השגורה והנדושה שאצל רבים נותרה מאחור. ההליכה.

בנוסף, ליאת בעלת האתר והבלוג ערוגת הגינה, מוזמנים לבלוג וכמובן לדף הנחיתה של ספרה.

גם אני אזרחית עיר יער!

יוזמות למען הדבורים

קבלו מקבץ ממגוון האפשרויות ללמוד ולתרום לעולמנו – בעזרה לידידנו הדבורים.

 מזמינים אתכם להתכוונן לט"ו בישבט ולהקים גינת BEESPOT נוספת כחלק מהמאמץ הכלל ארצי שלנו לתמוך בחייה המקסימה שמחזיקה אותנו בחיים: דבורת הדבש.
כל גינה שתוקם לט"ו בישבט הקרוב, תקבל מאיתנו שלט BEESPOT על חשבונינו.
המחשבה היא לשתול ולזרוע צמחים צופניים שפורחים בעיקר בחודשי הקיץ החמים והיבשים (יוני/יולי/אוגוסט/ספטמבר)
אלה החודשים המאתגרים ביותר עבור המאביקים באשר הם…
בהצלחה 🌻

כמה עובדות על עמותת מגן דבורים אדום-
1. העמותה היא חלק מקואליצית הארגונים למען חיות הבר בישראל.
2. פעילות העמותה עצרה כמעט לחלוטין את הדברת נחילי הדבורים בישראל.
3. ב-11 שנות קיומנו הצילו המתנדבות והמתנדבים יותר מ- 20.000 נחילי דבורים שהם יותר מ 500 מליון דבורים כן 500.000.000 דבורים.
4. העמותה פועלת בשיתוף חוקרים ומדענים להגנה על החרקים בכלל והמאביקים בפרט.
5. כל פעילות העמותה בהתנדבות מלאה.
6. העמותה פועלת בנוסף להצלת הדבורים והמאביקים לקדם את "חוות החופש לדבורים בישראל" ואת מיזם דבוראות העצים.
7. למימוש מטרות העמותה היא פועלת בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, עיריות ורשויות מקומיות, אוניברסיטאות וגופי מחקר, ארגוני המדבירים, ארגוני שמירת טבע וחיות הבר, מוסדות חינוך ומאות מתנדבים וידידים בכל רחבי הארץ.

אתן.ם מוזמנות.ים להצטרף לידידים בקישור זה. זה לא עולה כסף אך שווה זהב.

תתארו לכן.ם שבכל בניין בעיר, על כל עדן חלון, בכל מרפסת, בכל גינה וגן בעיר יהיה עציצים ושתילים צופניים וצמחי הרפואה של הדבורים.
לכבוד ט"ו בשבט יצאנו בעמותת המתנדבים מגן דבורים אדום בשיתוף זרעים מציון למלא את הערים, הכפרים, בתי המגורים, בתי הספר והגנים ומבני הציבור במבצע תמיכה בדבורים והמאביקים.
סט זרעי הרפואה וצוף להזמנה כאן ותוך כדי כך תמיכה בהצלת המאביקים בישראל.
נודה להפצה והזמנה בכל מקום אפשרי
הזמנת זרעים כאן

קורס לגידול דבורים מאביקים וקיימות עירונית

בהנחיית יוסי אוד בדיזינגוב סנטר

קורס לגידול דבורים, מאביקים וקיימות עירונית!🐝 החל מה-7/02/23

בואו ללמוד כיצד לגדל דבורים בדרך הטבע, להגן על אוכלוסיית המאביקים ולהכיר מקרוב בית מלון לחרקים!

אם גם לכם אכפת מהעולם, אם מצב הטבע והסביבה חשוב לכם.ן, אם גם אתכם.ן מטרידה תופעת היעלמות הדבורים, אם גם אתם.ן רוצים לחיות בהדדיות עם החיה המופלאה והמיסתורית הזו, אם אתם פשוט אוהבים דבורים ורוצים לחיות בסביבה דבורית,.
גידול נחילי הדבורים בגישה ביודינאמית וטיפוח המאביקים נועד לחבר אותם מחדש לכוחות שמזינים אותם בטבע ובעולם.
תאמצו נחיל דבורים! היום זה יותר פשוט מתמיד🐝
אם יש לכם גג, מרפסת, חצר ואפילו אדן חלון גם אתם יכולים לגדל דבורים🌱

פרטים נוספים והרשמה בלינק לקורס בדיזינגוף סנטר.

ניוזלטר חדש נולד

הרשת הירוקה

 
🌳🌲 למה חשוב לשמור על עצים בוגרים וותיקים ואיך עושים זאת, וגם כמובן מערכים, הפעלות וחומרי העשרה – כל הטוב הזה מחכה לכם בניוזלטר החדש שלנו.

כנס- בוסתן קהילתי

16/02/23 בבית חנניה

כנס לרכזי אתרי חקלאות יישובית, ופעילים – מיועד לעוסקים בגינות קהילתיות ובגינות לתושב. הרשמה לכנס בטופס הזה

זרעי הרבעון: לפת, כוסברה ואפונת קלבדון

כדאי לדעת על הזרעים:

בכל רבעון, תורמי עמותת 'ונטעת' – אזרחי עיר יער, מקבלים 3 מעטפות זרעיי מורשת מרגשות בדואר!
בואו תראו איך לגדל איפה ומתי!

לפת – בעלת טעם עדין ומתוק. עדיפה לאכילה בגודל 5-8 ס"מ, גם השורש וגם העלים הם מקור מצויין לויטמין C. את העלים ניתן לבשל כמו תרד.

כוסברה – השימוש העיקרי נעשה בעלים של הצמח להכנת מאכלים שונים, ניתן גם להשתמש בזרעים בדרך כלל כתבלין או מרכיב נוסף במאכלים.

אפונת קלבדון – בעלת טעם מתוק ועסיסי. גם התרמילים נאכלים, ניתן לאדות או לטגן.

לפת – זן מורשת מהמאה 19, ירק-שורש הגדל בייחוד בארצות של אקלים נח וממוזג. יש לשמור על אדמה לחה עד לנביטה (אך לא רטובה מידי).

כוסברה – שמו העברי הוא גד השדה, ושמו הערבי כוסברה. מקור הירק בדרום אירופה ובמזרח התיכון כולל בישראל. כיום, צמח זה נפוץ כגידול תרבות בעולם כולו. יש לזרוע בשמש מלאה, כדאי להשקות פעם ביום עד פעם בשלושה ימים (תלוי בעונה).

אפונת קלבדון – עונת הגידול נמשכת 50 יום, רצוי לקשור את הגבעול לתמיכה, הגבעול גדל עד 70 ס"מ.
בסוף העונה או לאחר חימום- הזרעים מתקמטים לצורת מוח, ולכן הצמח שייך לזני אפונה מוחית, חשוב לשמור על האדמה לחה ולא יבשה כדי לשמור על כמות תרמילים גבוהה. הצמח עמיד בפני מזג אוויר קר.

ארגון זרעי מורשת מאמין בחשיבות של שימור המורשת התרבותית שלנו באמצעות זרעים.

בזרעי מורשת המטרה היא לזהות, לשמר ולקדם זרעי מורשת המגיעים מארץ הקודש. אנו מוכרים זרעי פירות, פרחים וירקות אשר נחשבים נדירים ובסכנת הכחדה באזור המזרח התיכון, על מנת לקדם את המורשת התרבותית הקשורה בזרעים הללו. אנו נתמכים על ידי החברים בארגון שאוספים, מגדלים ומשמרים זרעים יקרים אלו.

הכל על הלפת, כוסברה ואפונה קלבדון

יוצרי המגזין

Picture of אביב לרנר בייליס

אביב לרנר בייליס

כותב המגזין, פעיל עיר יער, ממייסדי עמותת ונטעת

Picture of אנג'י בן עמי ועקנין

אנג'י בן עמי ועקנין

עורכת המגזין, פעילת עיר יער, צוות מדיה עמותת ונטעת

Picture of שרית זיק חייט

שרית זיק חייט

כותבת תוכן במגזין, פעילת עיר יער, צוות עמותת ונטעת

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

הירשמו עכשיו לניוזלטר הכי שווה בסביבה וקבלו: מגזין עיר יער כל חודש, הזמנה לסלוני עיר יער, ועוד הפתעות!

תודה על ההרשמה!

צירפנו אותך לניוזלטר של ונטעת.

שלחתנו לך מייל ראשון – יש סיכוי שהוא הגיע לתיקיית הספאם או תיקיית ‘מכירות’ בג’ימייל.
כדי לקבל את המיילים העתידיים שלנו אנחנו מזמינים אותך להעביר את המייל לתיקייה הראשית, עושים זאת כך:

דילוג לתוכן