שאיפה מופתעת וצליל הגלגלים, של שורת אופניים חולפת, הם חוויה נפוצה למבקרים במהלך השעות הראשונות שלהם בקופנהגן. העיר, שהפכה לשם נרדף לתרבות רכיבת האופניים לאורך כל השנה, הרחיבה את נתיבי האופניים עד כדי כך שלא נדיר שמבקרים טועים בהם וחושבים שהם מדרכות. רכיבת אופניים, והשינויים הסביבתיים שהיא מביאה לעיר, מוטמעים בתרבות הדנית.
לדוגמא, קיום אימוני רכיבה על אופניים לילדים צעירים בבתי ספר דניים רבים, והאמונה ש"ילדים רוכבים על אופניים כאשר מבוגרים יוצרים עבורם את ההזדמנויות” (התאחדות הרוכבים הדנית).
התוצאה היא עיר שבה כמעט כולם רוכבים על אופניים מפני שהכל נגיש בבטחה. ברכבות האזוריות הדניות יש קרונות ייעודיים לאופניים – והשכרת אופניים זמינה במיקומים רבים ברחבי העיר- ברוב חנויות האופניים, וברוב בתי המלון ברחבי קופנהגן.
אבל קופנהגן היא הרבה יותר מגן עדן לרוכבי אופניים. העיר מכוסה במרחבים ירוקים ששווה לחקור וליהנות מהם לאורך כל השנה. אם אתם לא מוכנים לגמרי לשני גלגלים, קופנהגן נגישה מאוד גם ברגל, ויש לה רשת תחבורה ציבורית יעילה ונוחה הכוללת – אוטובוסי מעבורת, רכבת תחתית, רכבות עיליות ואוטובוסים עירוניים.
העיר נחצית על ידי חגורות ירוקות: פארקים עירוניים, אגמים, נמל גדול, מגוון של חופים ומרחבים טבעיים, אשר תמיד קרובים ונגישים לציבור. עם אחד הנמלים הנקיים ביותר באירופה, תמצאו תושבים ומבקרים הנהנים מהמים לאורך כל השנה. למרות שהרחצה בקיץ נפוצה יותר, הרחצה בחורף פופולרית מאוד, הן בנמל במקומות רחצה ציבוריים והן לאורך החוף הסמוך.
ביקור בקופנהגן הוא הזדמנות להשהות את הקצב ולהתאימו לזה של המקומיים, וזה אומר – להאט.
לא תראו- אנשים רצים בטירוף ממקום למקום ועל הדרך מתמרנים קפה, ואולי גם מאפה דני טעים (ספנדאוור), או לחמנייה של בוקר. במקום זאת, נהגו כמו הדנים- אכלו בנחת ותיהנו, באחד מבתי הקפה, מכל ארוחה ב'טריותה' תוך כדי צמצום הפסולת של תרבות הטייק אווי. סצנת הקולינריה של קופנהגן, מתמקדת מאוד במרכיבים מקומיים.
למשל, מסעדת ׳גרניום׳- בעלת שלוש כוכבי מישלן, הכריזה לאחרונה על מעבר לתפריט צמחוני ופסקטריאני (צמחונים האוכלים דגים) בכדי להתמקד בטיפוח מנהגי אכילה בני קיימא.
קופנהגן מפורסמת גם בזכות המורשת האדריכלית שלה, המודרניזציה האלגנטית ומחויבותה לסביבה. ניתן לראות רמז לחוות הרוח הימיות הנרחבות של העיר, מנמל העיר, המפריד בין מרכז העיר ל'כריסטיאנסהאבן' ולאי 'אמאגר'. משם אפשר לראות גם את הרציפים הישנים, כמו גם אתרים אחרים של תעשייה כבדה לשעבר שהוסבו לפארקים. בנוסף יש גם בית אופרה מרהיב, ומגוון רחב של אפשרויות אוכל רחוב שמומלץ לטעום תוך כדי חקירת המרחבים שהוסבו לשטחים ירוקים.
ביקור בקופנהגן איננו שלם ללא ביקור ב'קופנהיל'- זהו בניין חדש, המפתח מערכת יחסים חדשה בין תחנת כוח עירונית, לקהילה תוססת שאוהבת טבע. לצד גבעה ירוקה המשלבת תחנת כוח מודרנית וידידותית לסביבה, עם פארק חיצוני נרחב על הגג שלה- הכולל קיר טיפוס, מתקן סקי ומזחלות, בית קפה, שבילי הליכה ותצפית נופית עם נוף נרחב של קופנהגן. זה ופרויקטים כמוהו מבהירים למה דנמרק נבחרה ל׳בירת העולם לאדריכלות של אונסק"ו לשנת 2023׳. אתר המורשת העולמית של אונסק"ו, פארק האיילים 'דירהאבן' Dyrehaven, הנמצא בקרבת מקום – הוא שמורת טבע גדולה במרחק של 20 דקות בלבד ממרכז העיר. בנוסף להיותו מקום נפלא לטיול ביער, הוא ביתם של יותר מ-2,000 איילים פראיים ממינים שונים. הפארק פתוח לאורך כל השנה, ומארח את אחד מפארקי השעשועים הפתוחים העתיקים בעולם.
כפי שהדנים יזכירו לכם בעודם קופצים על האופניים שלהם בגשם קל עם חיוך על פניהם- "אין דבר כזה מזג אוויר רע, רק בגדים לא מתאימים". זו בהחלט גישה שיכולה להשרות עלינו השראה כשאנחנו חוזרים הביתה. הדנים מדורגים באופן עקבי בין האנשים המאושרים בעולם, ולא קשה להבין למה. מהקונספט של ׳נעימות׳ (hygge) להערכה אמיתית של הטבע, הם שכללו את אמנות הכנסת הלב והנשמה לחיי היומיום.
לינק לכתבה המקורית מעיתון "הטלגרף".
קרדיט לתמונות- מאיה גור אריה.
עמותת ונטעת פועלת להגשמת חזון עיר-יער בישראל. להפוך את הערים לירוקות, מוצלות ונעימות. אנחנו נוטעים עצים, מקימים גינות טיפוליות במוסדות שיקום, בבתי הספר ובלב הקהילות. הכנסו לאתר שלנו בקישור זה.